Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin Pihl: Man kan inte öka flexibiliteten med pekpinnar

Ständig konflikt mellan valfrihet och jämställdhet

Annons

Föräldraledig pappa går med sitt barn i en barnvagnFoto: Izabelle Nordfjell / TT / kod 11460

Konflikten mellan jämställdhet och valfrihet i familjepolitiken är till synes olöslig. Det ena perspektivet, som främst representeras av Kristdemokraterna, menar att politiken ska hålla sina pekpinnar borta från människors vardagsbeslut.

Det andra perspektivet svarar att politisk förändring behövs för att nå upp till viktiga jämställdhetsmål. Om inkomstklyftorna mellan män och kvinnor ska minska måste kvinnor arbeta mer, och eftersom kvinnor i högre utsträckning väljer att vara hemma måste lagstiftningen främja jämställda val.

Resultatet har blivit en kompromiss. I dagsläget är det tillåtet att överlåta dagar, men tre månader är reserverade åt vardera parten.

Men familjepolitik handlar om mer än pappamånadernas vara eller icke vara. Därför är det bra att Gulan Avci, ordförande för Liberalernas jämställdhetspolitiska arbetsgrupp, vidgar perspektivet.

Många av förslagen är bra: Låt föräldrar välja mellan att ta ut en lägre ersättning under en längre period och en högre ersättning under färre veckor, ge möjlighet att lämna över dagar till en tredje person och gör det smidigare för företagare

Familjer ser olika ut. Därför är alla förslag som ökar flexibiliteten välkomna. Men Liberalernas förslag dras med ett problem som uppstår om man både vill öka jämställdheten och ge människor valfrihet. De två målen är till stor del motstridiga.

Liberalernas kvinnoförbund vill exempelvis se fler öronmärkta dagar åt vardera föräldern. Men ambitionen om ökad kvotering är svår att förena med målet om flexibilitet och möjlighet att låta mormor eller farbror ta ut några dagar om det behövs. Att försvåra för föräldrar att arbeta deltid rimmar inte heller särskilt bra med möjligheten att öka smidigheten i systemet.

De nya förslagen från Liberalernas arbetsgrupp kommer att behandlas på partiets landsmöte i november. Ska politiken utformas efter en kärnfamilj med mamma och pappa som lönearbetar och där ambitionen är att vardera parten ska dela så lika som möjligt, eller är inställningen att föräldraförsäkringen ska anpassas efter människors olika behov och olika familjekonstellationer?

Läs också: Mest stress för unga kvinnor utan barn

Mer läsning

Annons