Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommuner i statlig kläm

När det gäller politiken gillar staten lika, men Sverige ser olika ut politiskt och geografiskt.

Annons
Hur mycket politik i stadshusen? Hur mycket ska kommunpolitiker få avgöra själva och hur mycket behöver styras av statliga regler?Foto: Lars Höglund/arkiv

På flera områden, som skolan, sjukvården, äldrevården och byggandet, ställs krav på starkare statlig styrning. Varje fråga får avgöras på egna meriter, men det finns även viktiga fördelar med att få bestämma lokalt.

Det kan ge större utrymme för att pröva nya idéer, som sedan kan sprida sig. Sverige har också ett skiftande politiskt landskap. Då är det rimligt att olika politiska majoriteter slår igenom i hur kommuner eller regioner/landsting styrs.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, har haft en programberedning med det i dag närmast provocerande namnet ”Hur olika får vi bli?”.

I ett inlägg i Dagens Nyheter argumenterade gruppen mot statlig detaljreglering och för att en del skillnader kan föra utvecklingen framåt. Då politiker från alla partier utom Sverigedemokraterna undertecknade artikeln fanns det gott om ”både och” formuleringar.

Visst är det angeläget att det inte ska bli stora skillnader för den som flyttar inom landet och att skillnader i vård eller skola inte blir oacceptabelt stora. Därför har och kommer staten att ha en viktig roll. Vissa i dag kommunala verksamheter, som försörjningsstöd, kunde gott tas över av staten.

Men med tanke på alla krav på ökad likformighet och mer statlig styrning är det bra att några också för fram en annan åsikt.

Det är framförallt tre skäl som talar för kommunalt självstyre:

• Det är närmare mellan lokala politiker och väljarna. Med lokala uppdrag kan fler människor få vara med och själva ta politiskt ansvar.

• Vad som på krånglig svenska kallas institutionell konkurrens. När det finns utrymme för fler lösningar ökar utrymmet för fler idéer. Marknadsekonomi är bättre en planekonomi, då kan en politisk ”marknad” med många aktörer ge bättre resultat en statlig centralstyrning.

• Det politiska landskapet ser olika ut i Sverige. I en del kommuner dominerar vänsterpartierna, andra är starkt borgerliga. Miljöpartiets styrka varierar över landet.

Då är det rimligt att de här politiska skillnaderna får genomslag i den förda politiken. Demokrati är inte bara att förvalta, utan också att låta värderingar få genomslag.

Likformighet är bra bara om det staten genomför är bra. Om en reform visar sig fungera dåligt hade det varit bättre att pröva den på några ställen först.

Med dagens kris ter det sig naturligt att staten tar ett fastare grepp om skolan. När de reformer som nu ter sig misslyckade genomfördes kunde det dock ha varit bra om bångstyriga kommuner hade fått hålla emot.

Mer läsning

Annons