Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunistpartiet i Kina vågar dock inte släppa greppet över den politiska makten.

Den norska Nobelkommittén har gjort ett gott val. Kinas obestridliga ekonomiska framsteg ursäktar inte åsiktsförtryck och enpartivälde.

Annons
Systemets fånge. Fredspristagaren Liu Xiaobo har fängslats för sin fredliga kamp för demokrati och mänskliga rättigheter.foto: scanpix

Förra året fick USA:s president Barack Obama fredspriset. Han var en i raden av makthavare som har fått fredspriset för vad de har gjort eller i Obamas fall förväntas göra. Det har varit omstridda val, makthavare kan själva vara inblandade i blodiga konflikter. När Obama utsågs var USA med i krig i både Irak och Afghanistan.

Andra fredspris har varit nästan helt okontroversiella. Det har då handlat om människor eller organisationer som har ägnat sig humanitär verksamhet utan någon tydlig politisk udd.

Gårdagens val av den fängslade demokratikämpen Liu Xiaobo bör kunna få ett brett stöd i många länder. Xiaobo verkar med fredliga medel för flerpartisystem, yttrandefrihet och andra grundläggande mänskliga rättigheter. Det är arbetsmetoder och mål värdiga en fredspristagare.

Inte desto mindre är beslutet hårt kritiserat av de styrande i Kina. Det är i tyvärr inte förvånande. Liu Xiaobo har varit aktiv för demokrati och mänskliga rättigheter i Kina under lång tid. Han deltog redan i protesterna på Himmelska fridens torg. I december förra året dömdes Xiaobo till elva års fängelse för uppvigling. Han hade varit med och skrivit ett manifestet Charta 08 med krav långtgående politiska reformer och respekt för religionsfrihet, mötesfrihet och yttrandefrihet.

I de flesta länder skulle Xiaobo inte vara aktuell för att få fredspriset. Där är det inget brott att fredligt verka för politiska reformer, demokrati och yttrandefrihet. Det är de kinesiska myndigheternas agerande som gör honom känd och föranleder Nobelkommitténs beslut om fredspriset.

Därför är det naturligt att de styrande i Kina fördömer beslutet. Kinas regering hävdar att Liu Xiaobos verksamhet är oförenlig med fredsprisets avsikter. Den hotar också Norges regering med att förbindelserna mellan länderna kan försämras. Den norska regeringen framhåller att Nobelkommittén fattar egna och självständiga beslut.

Statsminister Jens Stoltenberg framhöll att Xiaobo försvarar yttrandefrihet och demokrati på ett sätt som förtjänar respekt. Norge har också bättre förutsättningar än många andra länder att stå emot kinesiska hot och påtryckningar. Den norska ekonomin är stark och landet har ett stort budgetöverskott redan i år.

De senaste årtiondena har Kina utvecklats till det bättre. Sedan kommunistpartiet öppnade för mer marknad och utrikeshandel har den ekonomiska utvecklingen varit snabb år efter år. Landet är en etablerad ekonomisk stormakt och inflytandet lär växa i takt med de fortsatta framstegen.

Utvecklingen har också gjort livet friare och bättre för många kineser. De kan tjäna pengar, resa och studera utomlands. Jämfört med förtrycket under Maotiden har mycket positivt hänt.

Kommunistpartiet vågar dock inte släppa greppet över den politiska makten. Därför har Kina inga fria val, tillåtna oppositionspartier eller fristående och mot makten kritiska medier. Därför kan en fredlig demokratikämpe som Liu Xiaobo förtigas och fängslas.

När Kinas ekonomiska makt ökar behöver partiets maktmonopol och bristen på mänskliga rättigheter uppmärksammas och kritiseras mer. Världen blir säkrare och mer fredlig när de mäktigaste länderna är demokratier.

Mer läsning

Annons