Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kött från vilda djur mer aptitligt för klimat

När kritiken mot köttätande av tamdjur växer borde det bli lättare för fler att äta viltkött.

Annons
Mumsigt. Vildsvin verkar vara bra kött att äta. Ingen idisslare och lever främst av naturen.

I samband med FN:s klimatrapport i dag lär det komma nya krav på att äta mindre kött. Uppfödningen av tamdjur gör att det går mycket åkerareal.

Kött från vilda djur lever i stort från vad naturen självt ger. Vildsvin är dessutom inga idisslare; de senare anses mer suspekta för klimatet. Därför borde fler av oss som varken vill bli vegetarianer, känner jägare eller jagar själva få bättre tillgång till viltkött.

De senaste dagarna har det varit gott om inspel om viltvård i allmänhet och vildsvin i synnerhet. Jägarnas riksförbunds ordförande Solveig Larsson skrev i Svenska Dagbladet och ville göra det lättare att jaga vildsvin och sälja köttet. Utöver förenklade regler för själva jakten vill hon också förenkla reglerna för att sälja kött från vildsvin.

Det är ett återkommande krav. Det gäller att se till att köttet är fritt från trikiner. Köttet måste gå igenom en vilthanteringsanläggning, och de är ännu få. Därför skulle jägare avstå från att skjuta vildsvin när den egna frysen är full. Resultatet blir för lite kött och för många vildsvin.

I en nyhetsartikel i Svenska Dagbladet ges däremot jägarna en del av skulden till att vildsvinen har ökat så snabbt i antal. I mitten av 1990-talet fanns det runt 5 000 vildsvin i Sverige. I dag är det 200 000, enligt Naturvårdsverket kanske uppemot 300 000. Det är en ökning som heter duga. I den intensiva vargdebatten diskuteras en ökning på hundratals djur, här handlar det om hundratusentals!

Vildsvinen orsakar ökande skador, också i närheten av eller i tätorter och städer. Markägare skulle sätta ut foder åt vildsvinen för att de ska bli fler. Då kan de höja priset för att hyra ut marken för jakt.

Nu framgår det inte hur stor del av ökningen av vildsvin som denna spekulation skulle förklara. Den tycks i varje fall inte ha lett till så mycket jakt att stammen har börjat minska eller till att en större allmänhet har fått möjlighet att äta vildsvinskött.

På DN.debatt presenterade Carl-Gustaf Thulin från SLU ett detaljerat förslag för att få lantbruket att acceptera fler vilda djur. Det handlade om att ge mer arealstöd ju mer vilt det fanns på markerna. Det skulle ge utrymme både för mer jakt och för att fler turister kan få uppleva vilda djur på ett organiserat sätt. Fler djurarter skulle sättas ut och det skulle åter bli fler tamdjur som betar fritt., Enligt Thulin fanns det i början på 1900-talet mer än sex miljoner tamboskap på lösdrift, vilket bidrog till att hålla landskapet öppet.

En hel del av de här förslagen är nog lättare sagda än gjorda. Men vildsvinens snabba ökning visar ändå hur snabbt läget kan förändras i naturen.

Mat från vilda djur kan aldrig ersätta produktionen från tamboskap. Men i tider när köttindustrin får kritik både för djurhållning och för klimatutsläpp finns goda skäl att göra viltköttet tillgängligt för fler.

Mer läsning

Annons