Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget Västmanland skulle må gott av en period till med ett styre utan Socialdemokraterna

Landstingsvalet kan bli spännande och ovisst. Men statlig styrning och små motsättningar gör att det riskerar att mest bli en kamp om vem som är bäst på att styra och administrera.

Annons

I går presenterade den borgerliga Landstingsalliansen, som framgår på nyhetsplats, sitt gemensamma valmanifest. De hoppas kunna få majoritet och styra landstinget efter valet. I dag fattas dock flera mandat för att kunna styra på egen hand.

Landstingsmajoriteten har under mandatperioden inkluderat de borgerliga partierna, Miljöpartiet och Sjukvårdspartiet. Till skillnad från nationellt och i Västerås har Miljöpartiet inte tagit ställning före valet om framtida samarbete. Inte heller Sjukvårdspartiet, som har mest stöd i den norra länsdelen, går till val som del av något Alternativ eller någon Allians.

Det gör landstingsvalet ovisst och spännande. Det kan mycket väl bli så att förhandlingar efter valet avgör hur majoriteten kommer att se ut. Ovissheten har dock en baksida: Väljarna vet inte fullt ut vilka ”regeringsalternativen” är.

Det är första gången på mycket länge som Socialdemokraterna inte är med och styr landstinget i Västmanland. Det var i sig nyttigt att partierna fick vänja sig vid nya roller och att det faktiskt gick att rösta på Socialdemokraterna.

De borgerliga partierna tycker sig snabbt ha vuxit in i rollen som goda förvaltare. I sitt manifest talar Alliansen om att landstinget behöver en tydlig, erfaren och kompetent ledning och att de under mandatperioden har visat att de har sådana kvalifikationer.

De pekar på att Västmanland tidigt införde vårdval för familjeläkare och att västmanlänningarna överlag är nöjda med sina vårdcentraler. Nya steg skall tas för att förbättra tillgängligheten, som att bötfälla kliniker som inte är lätta att nå med telefon. Medicinsk revision skall förbättra vården och slå ned på misstag och ineffektivitet. Det hälsofrämjande arbetet skall byggas ut och landstinget beakta att goda kulturupplevelser påskyndar tillfrisknande.

Samarbetet med andra landsting och med kommunerna skall byggas ut. Fler västmanlänningar skall, likt de i de norra länsdelarna kunna välja familjeläkare utanför länet. Partierna är överens om att Stockholm skall vara med när det regionala samarbetet byggs ut. Kollektivtrafiken behöver samordnas bättre mellan länen, både när det gäller tidtabeller och biljettsystem.

Remissen till akuten skall tas bort under mandatperioden, men i övrigt nämns inget om remisstvånget. Där finns inga utfästelser om högre eller lägre skatt.

Mycket av detta är politiskt allmängods. Den rödröda oppositionen i landstinget vill inte heller höja skatten, som under mandatperioden har höjts med 22 öre. Den lyfter fram behovet av bättre samordning och är tydligare om behovet av nya regioner. Oppositionen menar att organisationen kan förbättras, liksom tillgängligheten och folkhälsoarbetet. Kommuner och landsting skulle få mer pengar med en rödgrön regering på riksplanet. Oppositionen är mer restriktiv till privata vårdgivare.

Västmanland skulle må gott av en period till med ett styre utan Socialdemokraterna, men landstingen är hårt styrda av statliga regler, som lagen om vårdval. Alla partier vill ha en god och tillgänglig sjukvård. Det gör att skillnaden mellan partierna blir mindre tydliga, striden står till stor del om vilka som är bäst på att administrera den stora sjukvårdsapparaten.

Mer läsning

Annons