Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt oss veta vad ny EU-ledare vill göra

Rätt att sak går före namn för ny ordförande för EU-kommissionen

Annons
De fyras gäng.  Vilket EU är det David Cameron. Angela Merkel, Fredrik Reinfledt och Mark Rutte såg framför sig på Harpsund? Foto: Anders Wiklund TT

Under toppmötet på Harpsund har frågan om vem som ska bli nästa kommissionsordförande varit den mest uppmärksammade. Posten som ordförande för EU-kommissionen är den mäktigaste inom unionen, och vem som ska ta över efter José Manuel Barroso är därför högintressant.

EU-parlamentet försöker flytta fram positionerna genom att kräva att den största partigruppens förslag ska bli ny kommissionsordförande. Det är Jean-Claude Juncker från Luxemburg.

Främst Storbritannien har motsatt sig den ärrade EU-veterenen Juncker, som vill stärka EU:s makt. Premiärminister David Cameron vill tvärtom lämna tillbaka beslutsfattande till medlemsländerna, och har lovat en folkomröstning om fortsatt brittiskt EU-medlemskap. Tysklands Angela Merkel står däremot bakom Juncker, men utan entusiasm.

De fyra ledarna enades om att det viktiga är vad en ny kommissionsordförande vill göra. Det är rätt tänkt, sak går före person. Då har Juncker en möjlighet att visa hur krav på ett mindre klåfingrigt EU kan mötas.

Samtidigt är det olyckligt att frågan har blivit föremål för partipolitik. Tanken med kommissionen är att den ska stå över parti-politiken.

Det är även olyckligt om denna fråga blir den media mest uppmärksammade. Under mötet har även sak- politiska frågor av avgörande betydelse för EU:s framtid behandlats.

En av de saker de fyra ledarna har kommit överens om under mötet är att arbeta mot missbruk av den fria rörligheten. David Cameron har talat om att folk inte ska få ”åka snålskjuts på välfärdssystemen”, och att ”välfärds-turismen” måste motverkas. Han menar att EU måste göra mer för att svara på den oro människor känner inför att välfärdssystemen utnyttjas.

Detta är uttalanden som inger oro. Den fria rörligheten är en grundbult i EU-samarbetet, och något som starkt bör värnas.

Att människor och varor kan röra sig över nationsgränser skapar välstånd och framtidsmöjligheter för enskilda människor. Det är denna frihet som utgör kärnan i EU-samarbetet.

Det är givetvis viktigt att se till att människor från andra EU-länder inte utnyttjas på arbets- marknaden.

Det ska finnas regler som skyddar arbetstagare, och effektiva sanktioner i de fall arbetsgivare bryter mot dessa.

Samtidigt kan man fråga sig vad som egentligen menas med att stävja ”missbruket” av den fria rörligheten. David Camerons uttalanden om missbruk av välfärds- systemen ekar av pro-tektionism, av samma slag som då Göran Persson inför östutvidgningen av EU talade om ”social turism”.

Det är bra att Fredrik Reinfeldt tydligt markerar att Sverige står upp för den fria rörligheten.

Medan de tre andra ledarna valt att prata om problemen med den fria rörligheten, har Reinfeldts budskap varit att den fria rörligheten ska värnas och stärkas.

Mer läsning

Annons