Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man skulle kunna ha godishyllorna längst bort från kassan, längst in i butiken och folk skulle ändå köpa.

Nästan 17 kilo godis och 90 liter läsk. Det är vad vi svenskar sätter i oss per person och år. Alldeles för mycket, anser flera hälsoexperter, som därför gärna ser att skatten på sötsaker höjs.

Annons
Livets goda. Godis har tråkigt nog gått och blivit- vardagsmat. foto: scanpix

Aprilskämten duggade tätt i torsdags. Allt ifrån att Sveriges mest köpta bil – den från Ahlgrens bilar – skulle göras i naturlig storlek i ett exemplar och föräras kronprinsessan Victoria och Daniel Westling i bröllopspresent, till att Jas 39 Gripen skulle användas för att snabbare sprida kalk över försurade sjöar i Blekinge.

Kanske fanns det de som trodde att det var ett aprilskämt att Saabfabriken i Trollhättan nu ökar takten på tillverkningen och till och med måste nyanställa för att hinna med. Men det var inget skämt. Tillverkningstakten uppges bli fördubblad från och med nästa vecka. I början av juni förväntas produktionen nå upp till 308 bilar om dagen och snart kommer man att kunna återgå till tvåskift, något som försvann i december 2008.

Vad som däremot inte var ett aprilskämt var att flera hälsoexperter nu vill ha höjd skatt på godis och läsk. Hade utspelet på DN Debatt kommit vilken annan dag som helst, och helt oberoende av det som TV4-nyheterna berättade i ämnet för ett par veckor sedan, hade dock säkert många avfärdat det som just ett aprilskämt.

Men hårda fakta säger att svensken äter mest godis i världen. I genomsnitt nästan 17 kilo godis sköljs ned med 90 liter läsk – per person och år – och sedan 1990 har antalet överviktiga eller feta barn fördubblats. I dag är en femtedel av alla skolbarn överviktiga.

Samtidigt har antalet idrottstimmar i skolan minskat och stillasittandet framför dator och tv har ökat.

Författarna till debattartikeln tycker att det är hög tid att diskutera en så kallad söt skatteväxling i Sverige – höjd skatt på godis och läsk mot sänkt skatt på frukt och grönsaker. Ulrik Lindgren, politiskt sakkunnig hos folkhälsominister Maria Larsson (KD), säger dock till TT att regeringen för närvarande inte har några förslag på något dylikt.

– Det är ju inte så att man väljer godis för att det är så billigt jämfört med morötter, eller att man väljer läskeblask i stället för vatten för att det är så dyrt med vatten, påpekar Lindgren.

Det relativt låga priset är dock inte den enda boven i dramat. Man kan i dag köpa godis i princip överallt – till och med i butiker där det i övrigt inte finns sådant som är tänkt att man ska äta: leksaker, byggvaror, blommor...

Godis är något som inte behöver trugas på folk. Man skulle kunna ha godishyllorna längst bort från kassan, längst in i butiken och folk skulle ändå köpa. Kolla till exempel var läsken står nästa gång du handlar! Inte är det precis vid kassan i alla fall och ändå häller vi oss så många liter per år.

Godis har för många blivit som vilket födoämne som helst. Förtjusningen med lördagsgodis har hamnat på undantag. Det är synd. Godis och läsk ska vara guldkant på tillvaron – inte vardagsmat.

Mer läsning

Annons