Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men det parlamentariska läget ställer också krav på ansvarskännande oppositionspartier.

Regeringen har ingen egen majoritet. Det ställer krav på seriösa oppositionspartier.

Annons
Lite i taget. Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven och ekonomiska talesperson Magdalena Andersson presenterade en del av partiets svar på vårbudgeten.foto: scanpix

I går presenterade Miljöpartiet sitt svar på regeringens vårproposition. Dagen innan hade Socialdemokraterna presenterat några delar av sitt. De ansluter sig därmed till den borgerliga regeringens modell att offentliggöra budgetförslag bit för bit, i stället som förr på en gång när förslaget lämnas till riksdagen. Hela S-motionen presenteras den 2 maj, då även Vänsterpartiet visar sina kort.

Sverigedemokraterna har också lagt sitt förslag, som föga förvånande bygger på en kraftigt minskad invandring. Men partiet anslöt sig också till Socialdemokraternas förslag om att ta bort de lägre arbetsgivaravgifterna för ungdomar. Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven förklarade dock snabbt att de inte tänkte förhandla med Sverige-demokraterna, som dock gärna fick rösta på S-motionen i sin helhet.

Socialdemokraterna tog dock en risk med att bara presentera delar av sin motion. De vill ta utöver sänkningen av arbetsgivar-avgiften för unga ta tillbaka den sänkta krogmomsen. Det ger sammantaget 26 miljarder kronor att använda till annat. Men Social-demokraterna presenterade satsningar på bara 2 miljarder kronor för riktade insatser mot ungdomsarbetslösheten. Det gav de borgerliga partierna möjlighet att ställa dessa ”futtiga” 2 miljarder kronor mot skattehöjningen på 26 miljarder kronor.

Här är det rimligt att jämföra de två fullständiga alternativen mot varandra och vi vet ännu inte vad Socialdemokraterna vill göra med de återstående 24 miljarderna. Men genom att söka uppmärksamhet för en mindre satsning blev Socialdemokraterna sårbara för kritik, där denna åtgärd jämförs med hela den borgerliga regeringens politik.

Redan av vad som hittills har framgått står det klart att de rödgröna partierna inte är överens. Socialdemokraterna vill avskaffa sänkningen av restaurangmomsen, medan Miljöpartiet vill utvidga den till att också gälla reparationstjänster, som cyklar och skor.

Än vet vi inte om så mycket om vad Socialdemokraterna vill. Däremot blir det alltmer tydligt att regeringen inte har egen majoritet. Det har gjort Alliansen mer försiktig, höjda jobbskatteavdrag har blockerats. Regeringen behöver därför anstränga sig mer för att förankra och förhandla med andra partier, i praktiken med Socialdemokraterna och/eller Miljö-partiet.

Men det parlamentariska läget ställer också krav på ansvarskännande oppositions-partier. Lagda förslag kan få majoritet och därmed genomföras. Då går det inte att gå emot regeringen för att plocka politiska poäng i förvissningen om att förslaget ändå inte går igenom.

Sedan Sverigedemokraterna anslutit sig såg det ut som om en riksdagsmajoritet skulle uttala sig för att erkänna Västsahara. Men då hoppade Socialdemokraterna av, vilket måste tolkas som att de egentligen aldrig trodde på den egna linjen. Sådan demonstrationspolitik fungerar inte med en minoritetsregering.

Socialdemokraterna har gått kraftigt framåt i opinionen, men legat lågt med den egna politiken. Nu närmar sig sanningens minut då Socialdemokraterna måste tala om egna prioriteringar och avvägningar. I dagens parlamentariska läge gäller det då mer än vanligt att undvika överbud.

Annons