Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpartiet är både för och emot blockpolitik

Miljöpartiet drömmer än om att bli det tredje blocket, men vill regera med Socialdemokraterna.

Annons
Både ochkraft. Miljöpartiets språkrör Guatv Fridolin och Åsa Romson presenterade i går valmanifestet. De gröna vill regera med Socialdemokraterna men också bilda en tredje kraft i svensk politik.

I går presenterade Miljöpartiet sitt valmanifest. Utan fast väljarbas är partiet känsligt för vart opinionsvinden blåser. Tidigare lyfte De gröna fram liberala drag och Gustav Fridolin talade väl om Karl Staaff och det liberala arvet.

Nu är blåser det vänstervindar i opinionen och då kommer stopp för vinstsyfte i skolan, friår, kortare arbetsdag och kvoteringar högre på dagordningen för Miljöpartiet.

Mycket av kraven i valmanifestet är annars bekanta. Skolan ska få mer resurser och mindre administration. Staten ska öronmärka pengar för högre lärarlöner, lärarna bli fler. Det ska betalas med högre inkomstskatt för alla som tjänar mer än 40 000 kronor i månaden.

Kärnkraften ska avvecklas, några reaktorer stängas nästa mandatperiod. Det ska storsatsas på järnväg, och alla miljöinvesteringar ska skapa fler jobb och bostäder.

Miljöpartiet är suget på att regera och tydligt med vem. Det handlar om Socialdemokraterna.

De gröna pekar på att de borgerliga partierna inte är överens om allt och tror att det ska gå bra att enas med Socialdemokraterna.

Men samtidigt framhåller de båda språkrören i ett inlägg i Dagens Nyheter att politiken är större än två block. Det behövs mer än nyanser av rött och blått.

Det ska finnas utrymme för fler stora partier, nämligen också Miljöpartiet självt. De gröna ska etablera sig som en tredje kraft i svensk politik.

Det är nu långtifrån första gången någon har velat framstå som ett tredje, bättre alternativ. Socialdemokraterna ville vara den tredje vägen mellan kapitalism och kommunism, socialliberalismen mellan konservatism och socialism.

Många väljare kan visserligen tänka sig att rösa på De gröna. Men de har hittills haft mer stöd mellan valen än när det är dags att rösta.

Det finns bland alla åsikter och vackra formuleringar en otydlighet i budskapet. Det ska gå bra att samarbeta med Socialdemokraterna, trots tydliga åsiktsskillnader. Visst har de borgerliga partierna också olika åsikter, annars skulle det inte finnas olika partier.

Men i ett rödgrönas samarbete handlar det om betydande skillnader i ekonomisk politik, om försvaret i alltmer oroliga tider, energi och skatter. Miljöpartiet har också gjort tydligt att målet växa i kapp Socialdemokraterna och bryta blockpolitiken.

Socialdemokraterna vet att Miljöpartiet är gökungen som vill komma in i boet för att sedan ta över huvudrollen. Sedan talar mycket för att Socialdemokraterna och Miljöpartiet även efter en valseger behöver stöd av antingen Vänsterpartiet eller något borgerligt parti.

Allt detta lär inte vara det allra bästa utgångsläget för förtroendefulla förhandlingar och ett nära samarbete.

Mer läsning

Annons