Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpartiets kongress tog steg åt vänster

Medlemmarna och partiledningen går i otakt om välfärdsvinster, förkortad arbetstid och ungdomsarbetslöshet.

Annons
Inga 100 procent för ledningen. Miljöpartitoppen, här representerad av språkröret Gustav Fridolin, förlorade flera viktiga frågor på kongressen i Västerås.Foto: Henrik Montgomery, Scanpix

Miljöpartikongressen körde över partiledningen i tre större frågor. I flera andra skärptes skrivningarna, bland annat om att avskaffa monarkin.

Men språkrören lät inte särskilt bekymrade. De hade redan tidigare framhållit att det alltid blir överraskningar på Miljöpartiets kongresser.

Visst kan det te sig uppfriskande att ombuden får rösta och att partiledningen accepterar att inte alltid få som den vill. I andra partier agerar ledningen tydligare, genom att förhandla och skicka till utskott för att hitta kompromissformuleringar.

Men ansträngningarna att undvika nederlag är även ett sätt att visa respekt för kongressen. Ledningen känner sig bunden av besluten och vill därför inte behöva driva åsikter den inte stödjer (eller tror att väljarna inte gillar).

Efter Miljöpartiets kongress inställer sig frågan om hur partiledningen kommer att hantera nederlagen. För det handlar inte om små-potatis. Och alla besluten drog åt vänster.

De gröna hade accepterat den halverade arbetsgivaravgiften för unga, men det gillade inte kongressen. Den ståndpunkten gör det lättare att komma överens med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, men svårare att samarbeta med de borgerliga partierna.

Den sänkta normal-arbetstiden till 35 timmar i veckan, som ett första steg, får även applåder i Vänsterpartiet. Här är nog den före detta fack- ordföranden Stefan Löfven (S) mindre road. Beslutet innebär att Miljöpartiet inte litar på den svenska modellen, där parterna gör upp om lön och arbetsvillkor, inklusive arbetstiden.

Stefan Löfven fick i Ekots lördagsintervju frågor om skatterna behövde höjas för att klara alla Social-demokraternas satsningar. Men han trodde att det skulle lösa sig genom ökade skatteinkomster när fler arbetade mer. Inget tal om kortare arbetstid där inte.

Den mest besvärliga frågan är vinster i väl-färden. Där beslöt kongressen att ”eventuell vinst ska återinvesteras i verksam-heten. Det betyder i praktiken ett förbud för vanliga privata företag i skola, vård och omsorg. För ägaren måste ha möjlighet att ta ut vinst från verksamheten. Då återstår bara ideella stiftelser eller LO:s ”välfärdsföretag”. Driver Miljöpartiet den ståndpunkten saknas utrymme för att komma överens med de borgerliga partierna. Men kan ledningen strunta i en så klar markering från kongressen?

Åsikterna går tydligt i sär om vinster och valfrihet inom välfärdstjänsterna. Medlemmar i Miljöpartiet och Socialdemokraterna drar åt vänster.

Frågan är därför om uppgörelsen om friskolorna är hållbar, eller ens önskvärd. När åsikterna är så olika bör faktiskt väljarna få vara med och avgöra.

Annons