Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minska EU-ländernas beroende av Ryssland

Flera EU-länders energiberoende av Ryssland måste brytas.

Annons
Machoman. Rysslands president Putin personifierar mycket av vad som brukar läggas män till last. Foto: AP/TT

EU har svårt att enas om kraftfulla aktioner mot Ryssland. Beroendet av ryska energi måste brytas på sikt.

Ryssland fortsätter sin aggressiva politik. Det ska inom kort bli en folkomröstning om Krims status.

Den ska hållas redan den 16 mars. Det ger alldeles för kort tid att ha en seriös debatt. Dessutom finns inte alternativet att ge Krim större autonomi i Ukraina med som alternativ. Det är ingen slump. Ryssland och dess hejdukar på Krim vill inte riskera att förlora omröstningen.

På den Internationella kvinnodagen kan det vara värt att påminna om att president Vladimir Putin står för mycket av vad som brukar läggas manligheten till last.

Han gillar en muskulös utstrålning, påstås lyckas väl i jakt, helikopterstyrning med mera. Militär styrka och hot om våld används för att nå de egna syftena.

Världen ses som ett nollsummespel, där andras vinster ses som egna förluster. Därför motverkar Putin grannländers försök att närma sig väst i stället för att se möjligheter för ökat samarbete och större tillväxt.

Framfarten i Ukraina visar Putinismen i ett nötskal. Men den visar också svagheten. Kanske kan Ryssland behålla Krim, liksom andra områden som har brutits loss från andra forna Sovjetrepubliker. Men det leder samtidigt till att resten av Ukraina tydligare vänder sig bort från Ryssland.

Nu hotar det statliga ryska företaget Gazprom att med att åter strypa gasexporten till Ukraina. Kanske kan Ryssland till och med ingripa militärt i östra Ukraina. Men det vore något helt annat och mycket svårare att kontrollera militärt än Krim, som är geografiskt avskuret och där de rysktalande är en klar majoritet.

Därför är den ryska positionen svagare än den först kan tyckas. Ryssland kan svårligen ockupera hela eller stora delar av Ukraina. Den egna ekonomin är långt ifrån lysande.

På kort sikt kan det däremot vara svårt för EU att agera. Toppmötet var försiktigt om att införa sanktioner.

Flera länder i Centraleuropa är beroende av rysk gasimport. Det gäller stora länder som Tyskland och Italien. Tyskland har prioriterat att avveckla kärnkraften framför att minska beroendet av den fossila gasen. Den tysk-ryska handeln är omfattande. Frankrike håller på att sälja vapen till Ryssland.

Det är därför begripligt, om än beklagligt, att många länder tvekar inför kännbara sanktioner.

Sverige ligger bättre till. Vi behöver inte rysk gas, utan klarar oss bra med vattenkraft, kärnkraft och en växande förnybar sektor. Vattenfall borde dock snarast avveckla kärnbränslesamarbetet med ryska statsföretag. I nuläget verkar det än mer bisarrt att byta säkra leverantörer i Västerås mot Putinkontrollerade företag.

EU-länderna gör klokt i att minska beroendet av Ryssland. Det ger bättre möjlighet att i framtiden driva en fast politik mot ryska äventyrligheter.

Mer läsning

Annons