Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna har rört sig mot mitten. Men det återspeglas ofta inte bland väljarna.

Politiska partier och riksdagen har fått ökat förtroende. Bland väljarna är Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet fortfarande mitten, medan Moderaterna är höger.

Annons
Inger mer förtroende. Riksdag, regering och politiska partier har fått ökat förtroende de senaste åren.

Årets SOM-undersökning från Göteborgs universitet bekräftar resultatet från Valu på valdagen. Förtroendet för partier och politiska institutioner har ökat. De har visserligen långt ifrån det förtroende sjukvården, polisen eller domstolarna åtnjuter, men trenden är tydlig. Förtroendet för regering och riksdag har inte varit så här stort sedan 1986. Det går dock upp och ned, ett annat tillfälle med högt förtroende var 1994–95.

Regering och riksdag har högre förtroende än politiska partier och kommunstyrelserna. De senare har också stärkt sin ställning, men från en mycket låg nivå. Rikspolitiken tycks vara mer förtroendeingivande än lokalpolitiken, trots att ledande lokala politiker kan vara mer kända för väljarna. Även EU-kommissionen och Europaparlamentet har fått ökat förtroende, men det är alltjämt fler som har lågt än högt förtroende för dem.

Kungahusets förtroende förblir högt, men minskar bland dem som intervjuades efter att boken Den motvillige monarken hade kommit ut.

Fackliga organisationer har minst förtroende av alla mätta grupper och institutioner. Det är allvarligt för den svenska förhandlingsmodellens framtid och kan vara en förklaring till Socialdemokraternas problem. Facklig-politisk samverkan kan mot den bakgrunden te sig mindre lockande för väljarna.

Det kan vara svårt att förklara långsiktiga trender, men det verkar som om politikerna klarar sig som bäst när de ser ut att agera kraftfullt mot allvarliga kriser. Alliansregeringens förmåga att hålla ihop och lotsa Sverige genom krisen ser ut att ha bidragit till mer respekt för politiken. Oavsett förklaringen är utvecklingen glädjande, demokratin fungerar bäst när väljarna har förtroende och respekt för förtroendevalda.

SOM har också frågat partiernas anhängare om vad de tycker är viktigt och hur de placerar sig på en höger-vänsteraxel. Här märks att några mindre partier nådde ut bättre än andra med sina profilfrågor.

Många av Folkpartiets väljare tyckte skolfrågan var viktig, invandring dominerade bland Sverigedemokrater och miljö bland Miljöpartiets anhängare. Folkpartiet har de mest EU-positiva väljarna. Kristdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet hade inte på samma sätt någon enskild fråga som de egna väljarna prioriterade.

Moderaterna har rört sig mot mitten. Men det återspeglas inte bland väljarna. Sänkta skatter, minskad offentlig sektor och mer privat sjuk- och äldrevård, minskat bistånd, sänkt alkoholskatt och behålla kärnkraften har starkare stöd bland Moderata väljare än bland anhängare till de andra borgerliga partierna.

Miljöpartiet har ansetts mest intressant att samarbeta med för de borgerliga. Men miljöpartistiska och socialdemokratiska väljare har en likartad syn på friskolor, offentliga sektorns storlek, privat sjukvård. De socialdemokratiska väljarna är mer positiva än de miljöpartistiska till sänkta skatter och kärnkraft. När det gäller synen på bistånd, flyktingar, slöjförbud, kortare arbetsdag och miljö ligger miljöpartisterna närmare Vänsterpartiet än vad de socialdemokratiska väljarna gör. Däremot är Miljöpartiets väljare mer positiva än de socialdemokratiska till EU-medlemskap och till euron! Så väljare och partier går inte alltid i takt.

Mer läsning

Annons