Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna vill fortsätta att växa och bli ett stort parti i hela landet.

Sverige är politiskt delat. De borgerliga partierna är störst i storstäderna, medan de röda partierna dominerar i glesbygd och mindre tätorter. Men Moderaterna vill växa och har även tagit över den gamla centerparollen Hela Sverige skall leva.

Annons
Delat land. Glesbygden röstar annorlunda än storstäderna.

I USA talas om röda och blå stater. För att krångla till det för européer är de ”blå” staterna dominerade av de mer vänstersinnade Demokraterna och de ”röda” av de konservativa Republikanerna. De blå ligger vid kusterna, har fler högutbildade och är mer integrerade i den globala ekonomin. De röda är mer präglade av traditionella värderingar och ekonomiska verksamheter.

Frågan är om Sverige är på väg mot en liknande utveckling. Här skulle färgerna vara lika som i USA, men den politiska inriktningen den omvända. Industri- och glesbygdslänen röstar för de röda partierna, medan det borgerliga blocket dominerar i storstäderna, främst i Stockholmsområdet. I medelstora städer som Västerås har i flera fall en socialdemokratisk dominans brutits och ersatts med ett jämnt och ovisst politiskt landskap.

En viktig skillnad är tydlig jämfört med USA. Där står vänstern stark bland högutbildade och på tillväxtorter, medan högern har stöd på mindre orter och landsbygden. Här är det tvärtom. Socialdemokraterna har alltjämt en stark ställning i Norrland och i delar av Bergslagen, men lyckades i årets val inte komma tillbaka i de större städerna.

Det finns dock en joker i den svenska politiken. Miljöpartiet står starkt på större orter och bland högskoleutbildade. De Gröna gick till val på att Modernisera Sverige och ville vara i samklang med urbana ”latteliberaler”. Därför är de rödgrönas läge inte hopplöst i storstäderna, men utan Miljöpartiet skulle Socialdemokraterna och Vänsterpartiet där stå mycket långt från majoritet.

Samtidigt har Miljöpartiets paroller och politik udden mot glesbygd och Industrisverige. Det ”moderna” handlar om sådant som att avveckla kärnkraften, höja bensinskatten och hålla efter jägarna. Inga krav väljarna utanför de stora städerna gör vågen för.

Det kan vara en förklaring till de rödgrönas problem i det här valet. Miljöpartiet är nödvändigt för att matcha de borgerliga partierna på större orter, men kan minska stödet och entusiasmen bland socialdemokratiska kärnväljare på industriorter och i glesbygd. Socialdemokraterna i andra europeiska länder har liknande problem med att både behålla stödet bland arbetarväljarna och göra inbrytningar i medelklassen.

De borgerliga partierna har å sin sida haft svårt att öka sitt stöd i glesbygd och på mindre orter. Centerpartiet har traditionellt haft en stark ställning, men gjorde ett katastrofval i de delarna av landet. Den nya mer marknadsliberala centerprofilen verkar ha stött bort en del traditionella väljare.

I stället ökade Moderaterna sin andel, där som på andra håll. De gick fram mer i riksdagsvalet än i kommunvalen, något som var tydligt i Västmanland. Men Moderaterna vill fortsätta att växa och bli ett stort parti i hela landet. Partisekreteraren Per Schlingmann talade om folkrörelseparti och att Hela Sverige skall leva.

Det låter som Moderaterna vill ta över Centerpartiets roll som ledande borgerliga parti på mindre orter och i glesbygden. Det är naturligt att ett parti vill bli större och att Moderaterna vill vara ett brett mittenparti i hela landet. Men det kan också vara riskabelt att försöka tilltala alla, för till slut kanske ingen blir nöjd.

Annons