Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket av kritiken skjuter skyhögt över målet.

Med gårdagens partiledardebatt har valrörelsen börjat. Trots de hårda orden är har både socialdemokrater och borgerliga partier bidragit till att Sveriges ekonomi i jämförelsevis gott skick.

Annons
Lagledaren. Statsminister Fredrik Reinfeldt behöver leda Alliansens motattack.foto: scanpix

Det blir en lång och hård valrörelse. Årets första partiledardebatt bjöd på tydliga alternativ och hårda angrepp. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) betonade regeringsdugligheten och varande för ett ekonomiskt oansvarigt rödgrönt regeringsalternativ.

Oppositionsledaren Mona Sahlin (S) gav inte mycket för regeringens politik. Den hade ökat klyftorna, raserat statsfinanserna och lett till höjd arbetslöshet.

Centerledaren Maud Olofsson (C) varnade för en skattechock om oppositionen vinner valet och kritiserade de rödgrönas förslag till förändrad sjukförsäkring. Folkpartiledaren Jan Björklund varnade för de rödgrönas kärnkraftsavveckling och lyfte fram regeringens skolreformer. Socialminister Göran Hägglund (KD) fruktade att de rödgröna i sitt alternativ skulle ta det sämsta från varje parti.

Vänsterledaren Lars Ohly varnade för ökad arbetslöshet, för medvetet växande orättvisor, för privata alternativ och för privatiseringar. Peter Eriksson (MP) tyckte att det mesta hade blivit sämre i miljöpolitiken och hävdade att Sverige hade varit passivt under Köpenhamnsmötet.

Mycket av kritiken skjuter skyhögt över målet. Oppositionen låtsas inte om att den drastiska nedgången i världsekonomin ligger bakom försämrade statsfinanser och ökad arbetslöshet. Sverige har, vilket regeringsföreträdarna framhöll, bättre statsfinanser än de flesta EU-länder.

Flera andra utvecklade länder behöver ta till drastiska åtgärder för att få ned sina underskott när ekonomin på allvar vänder upp. Euroländer med stora obalanser, som Grekland och Irland, tvingas redan under de dåliga tiderna till smärtsamma ingrepp. Sverige kan däremot genom uppgången återfå ett budgetöverskott utan skattehöjningar eller nedskärningar.

Ett tag såg den svenska nedgången ut att bli större än i omvärlden. men de senaste prognoserna är mer optimistiska. Årets tillbakagång blir mindre än vad tidigare uppskattningar gav vid handen. Detsamma gäller uppgången i arbetslöshet. Tillväxten i år beräknas däremot bli högre.

Detta är dock inte enbart regeringens förtjänst. Den socialdemokratiska regeringens åtstramningar under andra hälften av 1990-talet lade grunden för de starka statsfinanserna. Det skedde i samarbete med Centerpartiet, något alla partiledare verkade vilja förtränga.

Mona Sahlin talade lyriskt om det tidigare ansvarsfulla rödgröna samarbetet, medan Göran Hägglund motvilligt erkände att den ”väl brutala” socialdemokratiska politiken hade givit effekt. Men det rödgröna samarbetet inleddes först efter att de riktigt tuffa besluten hade fattats av Socialdemokraterna och Centerpartiet.

Oppositionen kritiserade regeringens förändringar av sjukförsäkringen. Här har regeringen trasslat till det för sig, men grunden att snabbare få sjukskrivna tillbaka i arbetslivet är bra både för individerna och för statsfinanserna. Ohälsotalet har också minskat, senast var det lägre siffror för december.

Sveriges ekonomi är på väg att förbättras och oppositionen mörkar sina egna förslag genom fagert tal och krav på utredningar. Det finns enligt opinionsmätningar stöd för regeringens energi- och skolpolitik. Därför borde regeringen kunna ta igen oppositionens förspång. Men det blir inte lätt. Avståndet är stort och det gäller att inte låta bilden av elände sätta sig.

Mer läsning

Annons