Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nationalismens år 2014?

Kommer Spanien och Storbritannien att splittras 2014?

Annons
Separatism i Barcelona. Stödet för att bryta sig ur Spanien är starkt i Katalonien. Bilden från en demonstration i Barcelona. Foto: Joan Manuel Baliellas/AP/TT

Euromedlemskapet och det egna språket gör att Katalonien har starkare skäl än Skottland att bli en egen stat. Men det bästa vore om Europa slapp att fler länder delades.

Nästa år blir det folk-omröstningar i Katalonien och Skottland om att bryta sig ur och bilda egna stater. Omröstningen i Skottland blir den 18 september och i veckan stod det klart att en majoritet i det katalanska parlamentet vill ha en folkomröstning den 9 november.

Nästa höst kan således bli dramatisk och leda till två nya stater. EU:s ordförande Herman Van Rompuy, som själv kommer från det språkligt och politiskt splittrade Belgien, trodde dock att Spanien skulle förbli en pålitlig och enad medlem av EU.

Det verkar märkligt att två fredliga och demokratiska länder i Europa skulle splittras. Den skotska och katalanska nationalismen har dock varit starka en längre tid, men först nu har frågan om utbrytning ställts på sin spets.

I Skottland berodde det på politik. Margaret Thatcher var mycket impopulär i Skottland och det konservativa partiet tappade fotfästet där. Labourpartiet och Liberalerna drev igenom ett ganska stort självstyre, men ett proportionellt valsystem för det skotska parlamentet. Tanken var att de skotska nationalisterna (SNP) aldrig skulle få egen majoritet.

Men de fick de i senaste valet, då Labour drev en usel kampanj och många väljare ogillade att Liberalerna i London satt i koalition med de konservativa. Väl vid makten har SNP drivit igenom en folkomröstning och arbetar envetet för ett ja. Londonregeringen har accepterat omröstningen och de rikstäckande partierna driver under ledning av Labours Alistair Darling nej- kampanjen. Hittills har nejsidan övertag i opinionen, men SNP:s ledare Alex Salmond är en fruktad kampanjpolitiker.

I Spanien gav eurokrisen nationalisterna vind i seglen. Katalonien är en rik del av Spanien och missnöjet steg när centralregeringen drev igenom åtstramningar. Här talar opinions- mätningarna snarare för att det kan bli ett ja i omröstningen.

Om det nu blir någon. Motsättningarna är hårdare i Spanien och central-regeringen säger nej till att folkomrösta.

SNP vill behålla pundet och skulle då förbli ekonomiskt beroende av övriga Storbritannien. Nästan alla i Skottland har engelska som modersmål.

Katalonien har däremot ett eget språk och euron. Valutan ser ut att leda till att fler beslut ska fattas i Bryssel. Ju mer som beslutas i EU, ju starkare blir skälen att vara med direkt i Bryssel, och ju svagare att behålla banden till den nationella huvudstaden. Så skälen för Katalonien att bilda egen stat är starkare.

Mer läsning

Annons