Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nationella fronten är också emot EU,euron, frihandel och privatiseringar. Här finns likheter med Sverigedemokraterna.

Regeringens nederlag i förra veckan visar att Sverigedemokraterna är ett regleringsvänligt konservativt parti även i andra frågor än invandrings- och minoritetspolitik.

Annons
Hotfullt. Franska Nationella frontens nya ledare Marine Le Pen har fått ökat stöd i opinionsmätningar och regionala val.foto: scanpix

I söndags var det lokala val i Frankrike och det gick som väntat bra för ytterhögerpartiet Nationella fronten. Med 15 procent av rösterna var partiet nästan lika stort som president Sarkozys UMP på drygt 17 procent. Valet av partigrundaren Jean Marie Le Pens dotter Marine Le Pen till ny ledare har lett till ökat stöd. I ett par opinionsmätningar skulle hon i ett tänkt presidentval ha kommit på första eller andra plats och därmed ha gått vidare till andra omgången.

Det har skapat rubriker och oro i de etab-lerade partierna. Nu innebär de här framgångarna inte att Marine Le Pen skulle ha en chans att bli president, utan snarare att hennes eventuella motståndare skulle vara säker på att bli vald. Det franska valsystemet, med två omgångar där de med mest röster i den första går vidare till ”finalen”, missgynnar ytterkantspartier. Nationella fronten får även med 15–20 procent av rösterna inga eller nästan inga mandat så länge en majoritet av väljarna inte röstar på dess kandidater i den andra omgången i president- eller parlamentsval.

Marine Le Pen strävar medvetet efter att partiet skall kunna locka bredare väljar-skaror. Hon tonar ned sådant som det hårda abortmotståndet eller faderns kommentarer om att Förintelsen bara var en detalj i historien. I stället handlar motståndet mot invandring för Marine Le Pen mest om muslimer.

Nationella fronten är emot EU, euron, frihandel och privatiseringar. Här finns tydliga likheter med Sverigedemokraterna, liksom med andra högerpopulistiska partier. Sverigedemokraterna har bytt inställning i Mellanösternkonflikten och stöder nu, likt Dansk folkeparti, Israel. Nu handlar det om att i alla lägen vara emot muslimer, medan Sverigedemokraterna tidigare, likt Nationaldemokraterna i dag, hade en antijudisk inställning.

Sverigedemokraterna är också skeptiska till EU och globalisering, men inte till statlig styrning. Här finns klara skillnader jämfört med Ny demokrati, som partiet annars ofta jämförs med. Ny demokrati och även det norska Fremskrittspartiet föddes som protestpartier mot höga skatter, byråkrati och statliga pekpinnar över privatlivet. De profilerade sig sedan genom att kräva mindre invandring och hårdare tag, men det var inte därför partierna grundades.

Sverigedemokraterna har däremot sin grund i motståndet mot invandring. Dansk folkeparti har visserligen sina rötter i det gamla rabulistiska Glistrupspartiet, men har utvecklats till att prioritera ständigt nya restriktioner mot invandrare och minoriteter samt försvar av den traditionella välfärdsmodellen.

Förra veckan drev Sverigedemokraterna tillsammans med de rödgröna partierna igenom förbud mot transfetter i maten och mot ”eftersupning” för rattfyllerimisstänkta. Samma gruppering stoppade försäljning av statliga företag.

Det är svårt att föreställa sig Ny demokrati eller Fremskrittspartiet på liknande sätt ställa sig bakom den typen av lagar och förbud, liksom att de skulle värna statligt ägande av företag.

Den här synen hos Sverigedemokraterna kan ställa till problem för regeringen i riksdagsarbetet. Det kan bli fler tillfällen då Sverigedemokraterna och de rödgröna kan ställa sig bakom nya förbud eller försvar för statligt inflytande.

Mer läsning

Annons