Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nelson Mandela blev symbol för storsinthet

Sverige var det västland som tydligast stödde Nelson Mandela och ANC i kampen mot apartheid

Annons
Inspirerade. Nelson Mandela väckte beundran och entusiasm runt om i världen. Här talade han i Toronto, Kanada.

Det är sällan en enskild människas död väcker stark förstämning och genklang världen över. Men så var det när Nelson Mandela avled. Men så var han också unik som politiker och frihetskämpe.

Döden var långt ifrån oväntad. Mandela var 95 år och hade länge haft intensiv medicinsk behandling. Nyhetsorganisationerna var uppenbart förberedda. Snabbt fanns fylligt material tillgängligt om Mandelas liv och stora positiva betydelse för utvecklingen i Sydafrika.

Nelson Mandela och kampen mot apartheid väckte engagemang och sympati i alla länder, från små byar till stora städer. I Västerås var förre domprosten Gunnar Helander, som levde i Sydafrika under 1950-talet och tvingades lämna landet, en tidig och enveten röst mot den vita minoritetens rasförtryck.

De flesta medelålders och äldre som har varit aktiva i partier, kyrkor eller folkrörelser har själva någon gång samlat in pengar, varit med på möten eller demonstrationer mot apartheidregimen i Sydafrika. Då var kravet på att frige Nelson Mandela ett givet inslag.

Mandela och ANC hade tagit till vapen när de förvägrades möjligheten att fredligt och demokratiskt verka för att avskaffa rasåtskillnaden (apartheid) i Sydafrika. Han dömdes och fick sitta fängslad i 27 år. Sverige spelade en viktig roll i motståndet mot apartheid. Här drev flera politiska partier krav på bojkott och stöd till befrielserörelser som ANC. Det gjorde att Sverige gick före och tydligare än andra västländer stödde befrielsekampen.

Till slut blev också Nelson Mandela frigiven. Kalla krigets slut spelade in. Ledande västländer hade misstrott ANC för dess förbindelser med Sovjet och det hade givit utrymme för den sydafrikanska regimen. Men när Sovjetkommunismen föll förändrades läget för både ANC och för regimen.

Ledningen för vita minoriteten insåg att tiden var på väg att rinna ut och att Nelson Mandela var beredd att satsa på försoning hellre än hämnd och upprättelse.

Det visade sig stämma. Mandela visade sin storhet genom att aktivt söka försoning och visa att de vita hade en plats i det nya Sydafrika. Det gav Sydafrika bättre förutsättningar än andra länder där förtryckare fallit efter att befrielserörelser hade tagit till vapen.

Sedan Mandela avgick som president har utvecklingen varit mer oroande. Efterträdarna har inte förmått föra hans arv vidare. De ekonomiska klyftorna består, motsättningar har skärpts och korruptionen brett ut sig.

Nelson Mandela hade en närmast unik kombination av goda egenskaper. Ännu mer unikt var att en sådan person blev president och kunde påverka utvecklingen i sitt land och resten av världen.

Men nu gäller det att vårda hans minne.

Mer läsning

Annons