Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nog vore det ödets ironi om han förlorar valet.

Venezuelas president Hugo Chávez utkämpar sin kanske tuffaste strid just nu. En cancersjukdom gör att han för närvarande inte syns och hörs så mycket. Hur det påverkar hans chanser att bli omvald nästa år återstår att se.

Annons
Under press. Venezuelas president Hugo Chávez har det tufft för närvarande.foto: scanpix

Vart går Venezuela? Ja, det är en knepig fråga att svara på. Landets president, Hugo Chávez, har drabbats av cancer i tjocktarmen och återvände under helgen till Kuba, där han opererades för en månad sedan, för fortsatt vård. I samband med avresan meddelades att han överför viss makt till vicepresident Elias Jaua och finansministern Jorge Giordani.

Chávez har av hälsoskäl starkt begränsat sina offentliga framträdanden den senaste tiden men när Venezuela firade sitt 200-årsjubileum i torsdags såg han till att vara på plats i Caracas. I och med det plockade han säkert poäng hos sina anhängare men det är tveksamt om hans sjukdom ger honom några sympatiröster från oppositionen. När Venezuela höll parlamentsval i september i fjol behöll förvisso Chávez parti makten, men inte var det någon jordskredsseger precis.

Frågan är också om och i så fall hur Chávez sjukdom påverkar uppladdningen inför nästa års presidentval. En valrörelse torde kräva sin man, även i Venezuela, och nog vore det ödets ironi om han förlorar valet. Det är ju han själv som sett till att konstitutionen ändrats så det inte finns någon gräns för hur många mandatperioder efter varandra en president får sitta.

Chávez har under åren sedan han vann presidentvalet 1998 gått från en för landet hoppingivande person till en maktlysten sådan och är på väg att köra ekonomin i botten.Han håller sig för övrigt med vänner som Kubas Fidel Castro, Vitrysslands Alexandr Lukasjenko och som har visat öppet stöd för Libyens diktator Muammar Gaddafi.

Han har fått erfara att det är lättare att avge vallöften än att hålla dem – minskad korruption och minskad brottslighet är bara två områden där han inte klarat av att leverera. I storstäderna har i stället brottsligheten ökat och Venezuela är enligt FN ett av världens farligaste länder. Venezuela har till och med passerat Colombia på farlighetsskalan.

Fattigdomen har förvisso minskat och minimilönerna har höjts, men höjningen har för många ätits upp av inflationen. För ett land som så är så beroende av sina oljeinkomster kan det visa sig bli problem på sikt.

Chávez har under sin nu 13 år långa presidentperiod överlevt såväl militärkupp som generalstrejker. Prognoserna för att överleva tjocktarmscancer är goda men som sagt, frågan är vad Chávez bortavaro betyder för den politik han hittills fört.

Fidel Castro har varit Chávez mentor under lång tid. När den förstnämnde blev sjuk lämnade han också ifrån sig en del av makten. Det hade viss inverkan på politiken på Kuba och man kan inte annat än drista sig till att dra paralleller till Chávez. Ska han gå samma väg som Castro?

På Kuba sitter kommunistpartiet kvar, av den enkla anledning att någon opposition i dess rätta bemärkelse inte är tillåten. I Venezuela finns den och den vinner dessutom mark.

Chávez har goda chanser att besegra sin sjukdom. Men har han lika goda chanser att sitta kvar efter valet?

Annons