Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oavgjort om nya jobb

Oppositionen kritiserar den höga arbetslösheten, men regeringen har ganska hyfsat på fötterna.

Annons
Jobben främst. Valrörelsen kommer att handla  om vem som är bäst på att minsk aarbetslösheten. Foto Bertil Enevåg Ericson / SCANPIX / TT

Jämfört med förespeglingarna innan den valdes om fler i jobb har det gått knackigt för alliansen. Men med hänsyn till finanskris och eurokris har sysselsättningen klarat sig bra.

I dag kan vi på nyhetsplats läsa om hur arbetslösheten har bitit sig fast i Västmanland, som alltjämt i mycket är ett industrilän. Då är det besvärligt att med en stark krona exportera till länder i kris.

Men samtidigt finns ljuspunkter. Det finns jobb och de flesta tror att nästa år blir bättre.

Ekonomi, arbete och arbetslösa kommer att spela en stor roll i valet. Socialdemokraterna koncentrerar sig medvetet på skolan och jobben. Huvudmotståndaren Moderaterna har sedan länge gjort arbetsmarknadspolitiken till kännetecknet för partiets förändring.

Moderaterna har accepterat stora delar av arbetsrätten, och hållit uppe stödet till offentligt finansierade välfärdstjänster. De har också gärna infört riktade skattesänkningar för att få fram fler jobb och strävat efter uppgörelser med arbetsmarknadens parter.

Regeringens skattesänkningar har främst betalats genom hårdare krav och lägre ersättningar i a-kassa och sjukförsäkring. Här har villkoren försämrats, särskilt ersättningarna i a-kassan. Socialdemokraterna har protesterat, men samtidigt haft svårt att värja sig för attacker om att sätta bidrag före jobb.

I går kom en utvärdering av de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga. Åtgärden hade varit dyr, varje nytt jobb hade kostat 1-1,6 miljoner kronor. Fiasko, tyckte Socialdemokraterna och LO.

Nyligen visades dock att sänkningen av krogmomsen hade lett till fler arbetstillfällen. Succé, tyckte regeringen. Pengarna kunde ändå ha använts bättre tyckte Socialdemokraterna.

Regeringen borde erkänna att t förändringarna i a-kassan har gått för långt. Taket behöver höjas och det bör bli lättare att kvalificera sig. Det kanske inte är det bästa sättet att skapa nya jobb, men ibland behöver rättvisa gå före det ekonomiskt mest effektiva.

Jämfört med vad de borgerliga partierna förespeglade innan de fick makten går det vara besviken. Arbetslösheten har bitit sig fast, och sjukskrivningar är alltjämt ett stort problem.

Men förtidspensionärerna har blivit färre. Trots den djupa lågkonjunkturen har arbetslösheten inte rusat i höjden.

Den starka kronan är visserligen ett problem för industrin, men samtidigt ett tecken på att svensk ekonomi jämfört med andra är i gott skick.

Regeringen har därför starka kort på hand.

I varje fall om det äntligen vänder uppåt i övriga Europa.

Mer läsning

Annons