Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omvalsbeslutet borde mana till eftertanke.

På söndag går delar av Sverige till val igen – en valkrets i Örebro samt i hela Västra Götaland. Kanske inte så mycket på grund av att där förekommit organiserat valfusk utan för att alltför många röstsedlar kom på villovägar efter valet i september. Det finns en risk att valdeltagandet blir lågt. Men med tanke på varför det blir omval är ändå det primära att det går rätt till den här gången, från avgiven röst till rösträkning, och att inga röstsedlar försvinner på vägen.

Annons
Hemligt. Valfusk är något som sällan förekommer i Sverige.foto: scanpix

Sverige har länge varit ett land utan valfusk. Enskilda oegentligheter har inte kunnat rucka på den bilden. Visst har det pratats en del om allt från färdigklistrade valsedelskuvert till rutinerna kring institutionsröstningen, men valfusk? Sådant sker inte här.

Även efter förra årets många valsedlar på villovägar har diskussionerna om svenskt valfusk varit förbluffande få. Inte ens när beslut fattades om att valet i Västra Götaland och en valkrets i Örebro måste göras om talade vi särskilt mycket om valfusket.

Socialdemokraterna, utan vars röstskola det sannolikt inte skulle ha blivit omval i Örebro, har varit fullt upptagna med partiledarbyte och krishantering. Mona Sahlin, som följde väljare från röstskolan till val-lokalen, lägger knappt två strån i kors för att försvara eller ursäkta sitt agerande.

Trots att ett omval genomförs på grund av aktiviteter som hon deltagit i, i ett val där hon aspirerade på att bli Sveriges statsminister, håller Sahlin tyst. Inte heller hennes efterträdare Håkan Juholt tycks särskilt intresserad av att initiera en diskussion om valrörelsers grundvärden.

Juholt är i stället fullt upptagen med att ge intryck av att valet i Västra Götaland borde ta sin utgångspunkt i en debatt mellan honom själv och Fredrik Reinfeldt. Ingen av dem kandiderar till regionfullmäktige i Västra Götaland, ingen av dem bor eller är folkbokförd där, men Juholt tycker att det är viktigt ändå. Ja, det kan man ju tycka.

Men är det inte märkligt att ledande politiker, som Håkan Juholt och Mona Sahlin, förefaller så obekymrade? Har partierna blivit så pass renodlade kampanj-organisationer, att beslutet om omval satte fokus direkt på flygbladsdistribution och affischuppsättning?

Det är i så fall mycket olyckligt. Omvalsbeslutet borde snarare mana till eftertanke. Kanske måste partierna centralt ta ett större ansvar för sina valarbetare?

Valdeltagandet riskerar bli lågt på söndag. Det kan tyckas problematiskt, men det väsentliga är trots allt att alla har samma möjlighet att rösta, och att röstningsförfarandet sker på ett korrekt sätt.

Däremot kan naturligtvis formerna för omvalet diskuteras. Exempelvis vore det bättre att göra om valet i hela Örebro, i stället för som nu i en enda valkrets. Självklart anpassar lokalpolitikerna nu sitt budskap till den valkrets där omvalet sker – och det i sig är ett argument för att omvalet borde skett i hela kommunen. Bara så kan Sverige förbli ett land utan valfusk.

Denna vecka är partierna fullt upptagna med att locka väljare till valurnan. Måndag 16 maj, när valet är över, bör de ta sig tid att initiera en rejäl diskussion om hur vi säkerställer att allt går rätt till i fortsättningen.

Annons