Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ordet bonus har fått en negativ klang

Bonus när man klarar av att avsluta ett telefonsamtal på mindre än 3 minuter och 48 sekunder.

Annons

Det hade tidigare företaget Medhelp, som bland annat driver sjukvårdsupplysningen i Stockholms och Sörmlands landsting. Bonus skrotades i maj förra året.

Bonus för att man givit extra många avslag på ansökningar om stöd från Försäkringskassan. Det hände i Malmö och blev känt i juli ifjol.

Ingetdera fallet låter särskilt sympatiskt. Kvantitet har gått före kvalitet, utan att man för ett ögonblick reflekterat över vad det kan få för konsekvenser.

I slutet av förra veckan blev det känt att anställda på det statliga bolåneinstitutet SBAB kan få bonus utifrån hur mycket de beviljar lån på. Ju mer de lånar ut, desto mer bonus.

Det är upprörande. Det kan ju innebära att hugade hus- och lägenhetsköpare har invaggats i tron att de klarar av ett större lån än de verkligen gör. Begreppet glädjekalkyl får därmed en annan, dubbel betydelse. Dels blir köparen glad när bolåne-institutet beviljar lånet, och dels kan den som beviljar lånet bli glad när han eller hon kan få bonus.

Om det här är en trend så är det ingen trevlig sådan.

Förr hade ordet bonus en ganska så trevlig klang. Så är det inte längre. Bonus har blivit något negativt, något som vissa människor får och som de flesta andra anser att de inte har gjort sig förtjänta av.

Det är väl trevligt om ett gott arbete kan belönas. Men att någon kan få bonus efter beslut som skulle kunna innebära att människors hälsa eller ekonomi sätts på spel är det inte bra.

En sådan bonus sticker folk lika mycket i ögonen som de bonusar som de redan högavlönade direktörerna får.

Annons