Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Parter bör enas om Las

Svenskt näringsliv och tjänstemannafackens paraply PTK ska diskutera turordningsreglerna vid uppsägningar.

Annons
Nya tag. PTK och Svenskt näringsliv ska diskutera turordningsregler.foto: scanpix

Det är ett nytt och välkommet försök att nå en uppgörelse om en förändring av dagens turordningsregler. Det senaste misslyckades och parterna är därmed tillbaka på ruta ett.

Arbetsgivarna har aldrig accepterat principen om sist in först ut och har nu stöd av Folkpartiet och Centerpartiet. De vill avskaffa dagens lagstiftning, ha kompetens som enda utgångspunkt och låta arbetsgivarna efter förhandlingar bestämma vilka som ska ska sägas upp.

Dagens regler har brister. De är i praktiken möjliga att kringgå, men bara tillsammans med facket. De kan ha bidragit till att äldre inte vågar byta arbetsplats och till att yngre och invandrare får en svagare ställning..

Samtidigt finns skäl att även ta hänsyn till anställningstid och att det är svårare för äldre att hitta nya arbeten och socialt klara att vara arbetslösa. Sverige har jämfört med andra länder många äldre kvar i arbetslivet.

Därför vore en uppgörelse mellan parterna bättre än att politikerna ensidigt ändrar lagen. Innan Las infördes fanns avtal, som ofta fungerande. Parterna strävade efter lösningar som tog hänsyn både till de anställdas önskemål om trygga anställningar och till kraven på kompetens.

Ska turordningsreglerna tas bort krävs både förbättrade möjligheter till stöd för omställning och att de anställda kan förbättra sina chanser att behålla jobbet med kontinuerlig vidareutbildning.

Förhoppningsvis kan ett avtal mellan PTK och Svenskt näringsliv öppna för avtal mellan fler parter om arbetsrätten.

Mer läsning

Annons