Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Partierna positionerar

Socialdemokraterna, Centern och Sverigedemokraterna har lämnat fler besked inför EU-valet.

Annons
EU-Valet närmar sig. Partiledare Stefan Löfven och Marita Ulvskog, förstanamn i EU-valet, presenterar Socialdemokratrenas valmanifest.  Foto: Anders Wiklund / TT /

Det går en klar skiljelinje mellan Socialdemokraterna och regeringspartierna om den fria rörligheten, liksom om EU:s energiregler. Men när det gäller frihandel går skiljelinjen snarare mellan Vänsterpartiet och Socialdemokraterna.

I helgen presenterade tre av riksdagspartierna sina kampanjer inför EU-valet. Socialdemokraterna vill att EU satsar på full sysselsättning och att EU-stadgan ska kompletteras med ett socialt protokoll.

Svenska kollektivavtal ska gälla. EU ska centralt besluta om bindande miljömål om utsläppsminskningar, andel för-nybar energi och energieffektivisering. EU ska redovisa hur alla nya förslag påverkar jobben.

Moderaterna och Folkpartiet har snabbt svarat. Gunnar Hökmark (M) menar att reglerna redan säger att alla som arbetar i Sverige ska ha samma villkor. Folkpartiet menar att Socialdemokraterna ifrågasätter utländska arbetare och kan hota den fria rörligheten.

Här finns en traditionell motsättning, där Social-demokraterna vill ha fler regler både i EU och nationellt. Men sedan tillkommer trassligheter, som att en social stadga kräver ett nytt EU-avtal.

Det är minst sagt lättare sagt än gjort. Social- demokraterna är även tydligt för frihandel, en här klar skillnad mot Vänsterpartiet.

Tre krav behöver inte vara bättre än ett. När det gäller miljön är det bättre att EU sätter ett ambitiöst mål som utsläppsminskningar, men överlåter medlen, som förnybart, kränkraft, energisparande med mera till länderna själva.

Centerpartiet profilerar sig som lite mer EU-skeptiskt än de andra borgerliga partierna. Men på flera av punkterna, som snuset eller moms på ideella föreningar är de svenska partierna eniga om att EU ska hålla sig borta. Centern är också för at EU ska bestämma mer på några områden. Partiet ingår också i den liberala gruppen, vilken som helhet är för ett starkare EU. Men jämfört med de andra allianspartierna är Centern uttalat mot att införa euron.

Sverigedemokraterna är mot hela EU-samarbetet. Men kommer de egna anhängarna att alls rösta? Partiledaren Jimmie Åkessons möte stördes av demonstranter. Försöken att hindra ett riksdagsparti att hålla möten eller göra studiebesök är både fel i sak och kan locka fler SD-sympatisörer att lägga sin röst på partiet

Trots sitt EU-motstånd behöver partiet samarbeta med likasinnade i andra EU-länder.

Frågan om samarbete i EU kan bli besvärlig, partierna har allt annat en fläckfri politik.

Något besked om vilka partier SD vill bilda grupp verkar inte ges före EU-valet.

Mer läsning

Annons