Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Person eller parti i EU-valet?

Trots personkryss och mer självständiga ledamöter röstar vi främst på partier i EU-valet.

Annons
Vem är Guy? EU-liberalerna har sin kandidat till EU-kommissionens ordförande. Guy Verhofstadt kommer från Belgien och framträdde i går  tillsammans med Folkpartiet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Partipiskan är svagare i EU-parlamentet och ledamöterna kan göra mer på egen hand. Det gör personkryssen viktigare.

Men väljarna behöver också se upp. Deras röst går i första hand till ett parti och bara i andra hand på en person.

Partierna presenterar nu i snabb takt sina manifest inför EU-valet. I går var det Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas tur.

Kampanjen börjar också märkas på fältet. I helgen var flera ledande kandidater på plats i Västerås.

Det behövs mer av detta för att öka intresset för EU-valet. Västmanlänningar på valbar plats saknas. De högt placerade kandidaterna betyder mer än i riksdagsval. I tidigare val har kända kandidater som Folk- partiets Marit Paulsen var starka röstmagneter.

De som blir valda kan också agera mer själv- ständigt än svenska riksdagsledamöter. EU-parlamentet utser ingen regering och ingen partigrupp har egen majoritet. Det ger utrymme både för kompromissande och för enskilda ledamöter att gå emot majoriteten i den egna partigruppen.

EU-parlamentariker själva vill därför gärna jämföra sig mer med kongress- ledamöter i USA än med riksdagsledamöter i hemländerna.

Samtidigt försöker EU-parlamentet att göra valet till mer av ett ”regeringsval”. Partigrupperna har egna kandidater till ord-förande i EU-kommissionen och vi väljare ska då med våra röster visa vem som ska väljas.

I går var liberalernas kandidat, belgaren Guy Verhofstedt, här och framträdde tillsammans med folkpartiledaren Jan Björklund. Det var ingen slump.

Verhofstadt tycker att EU måste få betydligt mer makt centralt för att fungera bättre. En röst på Folkpartiet är också en röst för ett starkare EU.

Centerpartiet, det andra partiet i den liberala gruppen, vill däremot ha ett mer begränsat EU. Men är en röst på Centern ändå en röst på Verhofstad som kommissionsordförande?

Det visar nackdelarna med idén att rösta fram en ordförandekandidat, som de flesta väljarna dessutom aldrig har hört talas om.

Bättre då att rösta på färgstarka och drivande svenska kandidater. Men även här gäller det att tänka efter. För ett personkryss är också en partiröst.

De många som i tidigare val snarare röstade på Marit Paulsen än på Folkpartiet bidrog även till att andra folkpartister blev invalda.

Därför kan det vara viktigt för den som gillar en person i ett annat än det egna favoritpartiet att kolla opinionsmätningarna. Är mandatet i fara, rösta på person. Talar det mesta för att favoriten ändå kommer in, rösta då hellre på parti.

Mer läsning

Annons