Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personkryssens val

Sverige kom över 50 procent i valdeltagande och hälften kryssade personer.

Annons
Inkryssad. Fredrick Federley (C) slog ut toppnamnet på Centerns valsedel och valdes in i EU-parlamentet på partiets enda mandat.Foto: Bertil Ericson / TT

Sverige framstår som lite av bäst i klassen i EU-valet. Valdeltagandet ökade markant och blev över 50 procent. Trots Sverige-demokraternas framgångar var miss-nöjesröstandet starkare på många andra håll i EU.

Många personkryssade, men personvalet kan för enskilda väljare få oväntade och oönskade utfall.

I går var den slutliga rösträkningen klar. Resultatet skilde sig något från valnattens preliminära räkning. Socialdemokraterna förlorade ett mandat till Miljöpartiet och fick en riktigt dålig utdelning.

24,19 procent gav fem mandat, medan Miljöpartiet med 15,41 procent fick fyra, bara fick ett mindre. Med bara 20 mandat och många partier blir rättvisan mellan partierna mindre.

Valdeltagandet blev 51,07 procent, en klar ökning från 45,53 förra EU-valet. Det är alltjämt långt lägre än i riksdagsvalen. Men till skillnad från flera andra EU-länder är trenden uppåtgående.

Demokrati- och EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) tror att ökningen beror på regeringens satsningar och på rädslan för Putin och för rasistiska och högerextrema partier.

Men det låg i luften att valdeltagandet skulle öka under ”supervalåret”. Partierna satsade mer, närheten till riksdagsvalet höjde den politiska temperaturen.

Den svenska plikt- troheten börjar också slå igenom. EU-medlemskapet är accepterat, då gäller det också att vara en god medborgare och rösta.

Sedan finns det ytterligare en faktor, men den talar Birgitta Ohlson tyst om. Sverigedemokraternas intåg i svensk politik har höjt valdeltagandet. Så var det i riksdagsvalet, och så ser det ut att ha varit i EU-valet.

Partiet lockar människor som annars kan ligga på sofflocket att gå till val-lokalen. Samma sak kan ses i Danmark, där val- deltagandet höjdes genom att Dansk folkeparti sågs som ett realistiskt alternativ.

Så vad vi än tycker om högerpopulister och främlingsfientliga partier. De ser ut att leda till att fler röstar och deltar i politiken.

EU-valet är personkryssens eldorado. Hälften av väljarna kryssade, mer än i riksdagsvalet. Den här gången blev det få ändringar. Toppnamn som Marit Paulsen (FP), Isabella Lövin (MP) och Lars Adaktusson (KD) var de stora röst- magneterna.

Men i Centern blev Fredrick Federley, med rötter i Kungsör, inkryssad. Evert Jonssons bad, som framgår på nyhetsplats, visar dock en nackdel med personkryss. Om väljare som tycker ungefär lika fördelar sina kryss jämnt mellan flera kandidater, kan en med helt andra åsikter och profil bli invald.

Mer läsning

Annons