Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Petter Bergner: Den som står i skuld till socialdemokratin är inte fri

Annons

Socialdemokraternas lotteriverksamhet förblir en omdiskuterad men viktig finansieringskälla för såväl S som SSU, men hur moralisk är verksamheten egentligen?

Socialdemokraternas tidigare partiledare, Göran Persson, har en del att lära rörelsen.

Dagens Nyheter kunde under måndagen avslöja att A-lotterierna och Kombispel har ansökt om betalningsföreläggande hela 9 774 gånger sedan 2014 och skulder som inte har betalats har drivits vidare. DN konstaterar även följande: "Ett 90-tal personer har dessutom flera olika skulder till lotteriet, vilket innebär att de kunnat köpa nya lotter på kredit, trots att de redan hamnat hos Kronofogden för att de inte betalat för tidigare lotter. Även personer som haft andra skulder och som varit skuldsatta under en lång tid har kunnat köpa lotter på kredit."

Egentligen är det rätt talande att socialdemokratin bedriver lotteriverksamhet. I ett samhälle där staten gärna belönar strävsamhet med drakonisk beskattning, och där företags vinster ibland framställs som något oönskat och skadligt, kan man lika gärna köpa sig en lott och hoppas på det bästa. Vissa vinner, men vissa förlorar också rejält.

Uppgifterna om att socialdemokratins kontroversiella kassako tummar på etiken är hur som helst besvärande för S. En rörelse som vill stå upp för samhällets svaga och utsatta kan inte agera på ett sådant sätt att personer som redan har spelat för mycket riskerar att hamna djupare under isen. Den som står i skuld är som bekant inte fri.

Mer läsning

Annons