Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protestpartiets lusekoftor har bytts mot maktpartiets mer propra klädkod.

Miljöpartiet och Moderaterna har haft vinden i ryggen de senaste åren. Men med dagens rörliga väljare är det svårare att försvara vunna framgångar.

Annons
Inte nöjda. Språkrören Maria Wetterstrand och Peter Eriksson på Miljöpartiets valvaka. De gröna gick fram, men mindre än väntat.foto: scanpix

I helgen har Miljöpartiet kommun- och landstingsdagar i Västerås. Gröna politiker kan glädja sig åt att ha gått framåt i valet och att partiet är med och styr i fler kommuner och landsting än tidigare. Fler medlemmar strömmar till. Det är ovanligt för politiska partier att som Miljöpartiet ha seminarier om det växande medlemstalet.

I går kom Synovates opinionsmätning i Dagens Nyheter. Där får Miljöpartiet 9,1 procent, något mindre än i förra mätningen men klart mer än i valet. Den stora vinnaren i mätningen är dock Moderaterna, som får 37,5 procent. Socialdemokraterna får bara 27,7 procent, så det skiljer tio procentenheter till Moderaternas fördel. Inte ens om Vänsterpartiets 5,3 procent räknas med blir de ”röda” partierna lika stora som Moderaterna. Den borgerliga alliansen har klar, egen majoritet. Den består även om Kristdemokraterna, som med 3,8 procent är under riksdagsspärren, inte räknas med.

Omsvängningarna är inte så förvånande. Turbulensen och vilsenheten i Socialdemokraterna leder till att anhängare byter parti eller snarare inte uppger partisympatier alls. Moderaterna var däremot framgångsrika i valet och det är inte ovanligt att ”vinnarpartier” fortsätter uppåt i opinionsmätningarna. Men 37 procent är även mot den bakgrunden ett anmärkningsvärt starkt stöd. Vem hade för några år sedan kunnat tro att Moderaterna i en opinionsmätning skulle vara tio procentenheter större än Socialdemokraterna?

Miljöpartiet har också i flera år haft goda opinionssiffror. Språkröret Maria Wetterstrand har varit populär. Samarbetet med Socialdemokraterna har givit Miljöpartiet större legitimitet. Rent röstmässigt har Socialdemokraterna förlorat och Miljöpartiet vunnit på det rödgröna samarbetet. Miljöpartiets framgångar är också en del av en internationell trend. I flera länder, särskilt i Tyskland går det bra för gröna partier.

Det rödgröna samarbetet på riksplanet förde med sig fler rödgröna koalitioner i kommuner och landsting, bland annat i Västerås. Men alltjämt finns enligt SKL 31 styren med de borgerliga partierna och Miljöpartiet, att jämföra med 49 rödgröna majoriteter. Miljöpartiet samarbetar åt olika håll för att maximera inflytandet. Protestpartiets lusekoftor har bytts mot maktpartiets mer propra klädkod.

Nu har Miljöpartiet sagt upp det rödgröna samarbetet på riksplanet. Gruppledaren Mikaela Valtersson säger till DN att sam-arbetet är brutet och att det borde ha varit bara Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Det var nog vad många väljare misstänkte och därför ställde sig skeptiska när språk-rören och partiledarna talade om hur bra de tre partierna trivdes tillsammans.

Miljöpartiet tappade också stöd under valrörelsen, och resultatet på 7,3 procent var sämre än opinionsmätningarna visade både före och efter valet. Miljöpartiet kan hoppas att en friare roll kan återvinna förtroendet hos en del mittenväljare som gick åt höger hellre än att få Vänsterpartiet i regeringen.

Men både Miljöpartiet och Moderaterna lever farligt. Miljöpartiet har vunnit välutbildade samvetsömma väljare i storstäderna, men de kan vara flyktiga och lätt bli besvikna. Moderaterna vinner mer på kompetens och moderation än på en tydlig politik, och det kan straffa sig i längden.

Annons