Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen förtjänar förlora

I dag kan regeringen bli nedröstad i riksdagen om regionbildning i Västmanland.

Annons
Kan bli nedklubbad. Regeringen kan förlora en omröstning i riksdagen om Västmanlands regionbildning. Foto: Fredrik Sandberg /Scanpix

Frågan om vem som ska ha ansvar för det regionala utvecklingsarbetet är inget som håller väljarna vakna om nätterna. Men i dag kan regeringen, som framgår på nyhetsplats, bli nedröstad i riksdagen i denna fråga. Det förtjänar den.

I dag har några regioner/landsting ansvaret för regionalt utvecklingsarbete, som satsningar på infrastruktur, kollektivtrafik, att skapa kvalificerade yrkesutbildningar eller att utveckla kulturutbudet.

I några län sköts arbetet av regionala samverkansorgan. Men i fyra län, däribland Västmanland, ligger ansvaret hos länsstyrelserna.

Det finns argument för alla modellerna, men dagens splittrade bild ger ett minst sagt plottrigt intryck. I Västmanland ansökte landstinget med stöd av alla kommuner om att landstinget skulle ta över det regionala utvecklings-arbetet. Även Norrbotten och Västernorrland hade lämnat in ansökningar

Men det blev nej från regeringen. Motiven lät allt annat än övertygande. Regeringen använde positiva värdeord och ville ha en ”modern” och ”tydlig” förvaltning.

Men i praktiken föreslog den att mycket av länsindelningen från 1600-talet skulle bli kvar och att det skulle finnas tre olika modeller för ansvaret för den regionala utvecklingen. Verkar snarare omodernt och otydligt.

Regeringens linje fick även hård kritik från alla partier i Sveriges kommuner och landsting (SKL). Västerås oppositionsråd Elisabeth Unell (M) och SKL:s ordförande Anders Knape (M) har tillsammans med socialdemokrater skrivit debattartiklar i VLT med krav på att regeringen ska låta Västmanland bli region.

Nu verkar de rödgröna partierna och Sverige-demokraterna vara på väg att driva igenom ett beslut i riksdagen om att Västernorrland och Norrbotten ska få bli regioner. Västmanland, som ligger på efterkälken, skulle få nöja sig med en utredning.

Men det är bättre än regeringens klara nej.

Det kan i och för sig verka märkligt att de annars så stats- och nationskramande Sverigedemokraterna vill föra över befogenheter från staten till regionerna/landstingen.

Men så blir det ibland när regeringen saknar egen majoritet. Den kommer någon gång att förlora omröstningar, särskilt när regeringsförslagen bygger på urvattnade kompromisser mellan regeringspartierna.

Ansvarsfördelningen för regionerna hotar inte statsfinanserna och regeringen har fått kritik internt. Så även borgerliga ledamöter från Västmanland borde kunna rösta för regionen.

Mer läsning

Annons