Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringsskifte ger högre skatter

Höjda kommunalskatter minskar utbytet av regeringens skatte–sänkningar.

Annons

Regeringen får kritik för sina ”stora” skattesänkningar, men höjda kommunal-skatter minskar utbytet av jobbskatteavdraget. Med ett regeringsskifte riskerar vi att återgå till ständiga små skattehöjningar.

Regeringen fick igenom ytterligare ett jobbskatteavdrag. Under den borgerliga Alliansregeringens tid vid makten har löntagarna flera gånger fått sänkt inkomstskatt.

De har därmed större utrymme att leva på sin lön. Löntagarna kan själva bestämma hur de vill använda sina pengar och om de behöver jobba mer eller mindre.

Jobbskatteavdraget har däremot inte blivit någon stor väljarsuccé. Det är krångligt att beräkna och många tycks underskatta hur mycket skatten har sänkts.

I en mening har den sänkta skatten dock blivit en framgång, Social- demokraterna vill eller vågar inte gå till val på att ta bort den. De räknar med att väljarna skulle märka om pengarna försvann igen och då bli missnöjda.

Det finns dock en joker i skatteleken. Den handlar om kommunalskatterna. Många löntagare betalar bara eller det mesta av sin inkomstskatt som kommunalskatt.

Kommunalskatterna har varit svåra att sänka. Kommuner och landsting ansvarar för mycket av välfärden och det mesta är reglerat i lag. Så även om politikerna vill är utrymmet för stora besparingar och skattesänkningar begränsat. Dessutom vill vare sig väljare eller kommunal-politiker göra stora ingrepp i välfärden.

Även den här mandatperioden har det varit vanligare att kommun- och landstingsskatten höjs än sänks. I Västmanland har landstinget höjt skatten.

Strax före jul kom Statistiska centralbyråns rapport om kommunal-skatterna nästa år. Flera landsting och kommuner höjer skatten, medan bara några få sänker den. Nästan en tredjedel av landets löntagare får höjd kommunalskatt nästa år och då försvinner en del av jobbskatteavdragets sänkning. I Bollnäs, där höjningen är som störst, blir skatten högre, trots det nya jobbskatteavdraget.

Utan en genomgripande skattereform kan den här utvecklingen fortsätta. Fler äldre och ökande krav gör att kommuner och landsting kan behöva fortsätta att höja skatten, om de inte får betydligt högre statsbidrag. Men statsbidragen kommer inte från himlen, utan från statliga skatter eller minskade statliga utgifter.

Det finns goda skäl att se över skattesystemet och finna modeller där kommunerna blir mindre beroende av inkomst- skatter. Men så länge dagens system råder kan kommunalskatterna fortsätta att höjas.

Jobbskatteavdraget har varit ett sätt att ändå ge löntagarna mer pengar i plånboken. Med ett regeringsskifte är risken stor att det bara blir högre inkomstskatter år från år.

Mer läsning

Annons