Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt måste spurta bättre än Stoltenberg

Regeringar brukar gå fram under valår. Men i Norge var uppgången för den rödgröna regeringen blygsam.

Annons
I samma båt. Fredrik Reinfeldt (M) och alliansen har ett likartat opinionsläge som socialdemokraten Jens Stoltenberg hade inför det norska valet. Stoltenberg förlorade, kan Reinfeldt lyckas bättre?Foto: Scanpix/Norge

Alliansen har ett stort underläge i opinionen att ta igen. Den behöver gå fram betydligt mer än den rödgröna norska regeringen gjorde under valåret.

De senaste opinionsmätningarna har varit dystra nyheter för de borgerliga regeringspartierna. De rödgröna har ett markant övertag på drygt 50 procent mot knappt 40 procent för alliansen.

Det skulle ge rödgrön egen majoritet, trots att Sverigedemokraterna får 7-10 procent i mätningarna.

Analytiker och statsvetare är ändå försiktiga i sina utsagor om valutgången. De framhåller att oppositionen brukar ha ett övertag mellan valen, men att regeringspartierna brukar gå fram när valet närmar sig. Kanske är de brända av att valexperten Sören Holmberg inför förra valet förklarade alliansregeringen ”rökt”.

Det finns dock en valrörelse i ett grannland som visar att alliansen har en svår uppgift.

Norge hade stortingsval förra året. Då förlorade en rödgrön regering under Jens Stoltenberg (A) makten. Trots skillnaden i politisk färg mellan regeringarna finns flera likheter i det politiska läget.

Det ekonomiska läget i Norge var gott, liksom det är i Sverige. Det fanns problem och brister, men inget av länderna hade (har) någon kris. Den norska regeringen försökte, likt alliansen här, bli omvald en tredje gång. Det brukar vara en svår uppgift.

Den rödgröna regeringen bestod av stora Arbeiderpartiet (S), Socialistisk Venstre (ung V) och Sentern (en riktig landsbygds- center). De två mindre partierna, hade likt de små borgerliga partierna här, problem med låga opinionssiffror.

Det fanns inget samlat borgerligt regeringsalternativ. Frågan om högerpopulistiska Fremskrittspartiets deltagande var oklar, lite som hur det ska bli med Vänsterpartiet i Sverige.

Regeringssidan hade i februari förra året 37,9 procent, oppositionen (där Fremskrittspartiet räknas in) 58,6 procent. Den norska regeringens stöd var ungefär vad alliansen nu har i mätningarna.

Regeringspartierna som helhet gick fram från februari till valet i september. Men uppgången var mycket måttlig, 2,5 procentenheter. Oppositionen tappade 4,7 procentenheter, en del väljare gick till ”övriga partier”.

Resultatet blev ett övertag för oppositionen på 53,9-40,4 procent. Høyre (M) och Fremskrittspartiet bildade en minoritetsregering. Därefter har för övrigt Fremskrittspartiet förlorat stöd i opinionen.

Så den norska regeringssidans ökning under valåret var för liten för att behålla regeringsmakten. Fredrik Reinfeldt (M) måste vara en mycket bättre spurtare än Jens Stoltenberg (A) för att ha en chans i höst.

Mer läsning

Annons