Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Bättre att slippa regera, MP?

Bättre med skilda valdagar

Annons

Det går mycket bättre för De gröna i Finland än i Sverige

I helgen var det kommunalval i Finland. Om Miljöpartiet har det kämpigt i Sverige går det desto bättre för De gröna i Finland.

De fick 12,4 procent av rösterna i hela landet och blev näst största parti i Helsingfors. De finländska Gröna har lyckats med vad Miljöpartiet drömde om här, nämligen att bli större än Socialdemokraterna i huvudstaden. Även V:s systerparti Vänsterförbundet gick fram till 8,8 procent.

Däremot gick det dåligt för populistiska Sannfinländarna. Jämfört med riskdagsvalet förlorade de runt hälften av rösterna, och fick bara 8,8 procent. Det har lett till kommentarer om att skalan med liberala, toleranta på ena sidan och auktoritära, traditionella på den andra är på väg att ta över från höger-vänsterskalan.

Nja, en mer närliggande förklaring är ändå att det kostar på att regera när Finland, delvis genom euromedlemskapet, har behövt föra åtstramningspolitik. Sannfinländarna sitter i regeringen, medan De Gröna och Vänsterförbundet har varit aktiva mot åtstramningarna.

Går det på ett likande sätt i nästa riksdagsval blir det mer som i Nederländerna. Flera halvstora partier och svårare att få ihop en regering.

Finland har skilda valdagar, och resultatet visar att det finns substans i argumenten både för och emot. Anhängarna av fortsatt gemensam valdag brukar hävda att det blir lägre valdeltagande i separata kommunalval och att rikspolitiken ändå slår igenom.

Det stämde. Valdeltagandet var 58 procent mot 70 procent i riksdagsvalet. Sverige ligger betydligt högre med nästan 86 procent 2014. Och nog slog rikspolitiken igenom, regeringspartierna gick tillbaka.

Men det fanns också exempel där lokala frågor dominerade och partier lokalt gick emot valvinden. Populära politiker kunde få fler röstet trots att partiet tappade eller stod stilla nationellt.

Det starkaste skälet för skilda valdagar handlar om att det annars blir för långt mellan valen. Partierna blir vitalare och får lättare att värva medlemmar om det är val oftare.

Mer läsning

Annons