Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Bidragsberoende partier

Annons

Partistöd behövs, men gör partier beroende av skattebetalarna

Partier lever på pengar från skattebetalarna.

Politikerna i Västerås kommunfullmäktige brukar vara debattglada. Men när fullmäktige förra veckan hade ett ärende om partistöd begärde ingen ordet. Total enighet om gällande regler, som liksom arvodet till förtroendevalda, kopplar partistödet till arvodet för riksdagsledamöter. I stället för basbeloppet, som fanns i grundmaterialet från Sveriges kommuner och landsting.

Det kan synas praktiskt att koppla stödet till ett index. Då behövs inga aktiva beslut, där kritiker kan vilja hålla tillbaka på stödet till partier och politiker.

Det kan synas praktiskt att koppla stödet till ett index. Då behövs inga aktiva beslut, där kritiker kan vilja hålla tillbaka på stödet till partier och politiker. Och det har hittills givit klirr i kassan, riksdagsledamöterna har fått bra påökt. Sedan 2002, när Västeråsreglerna infördes, har basbeloppet ökat med 20 procent, och riksdagsarvodet med drygt 50 procent. Mellan 2017 och 2018 ökade arvodet med 5 procent, vilket bör ge ytterligare 5 procents högre partistöd nästa år. Ingen dålig "volymökning".

Stödet ligger på 5-6 miljoner kronor, så det är inga stora summor i en budget på nästan 8 miljarder kronor. Och Västerås gav 2016 partierna mindre per invånare än Eskilstuna och Örebro.

När partistödet en gång infördes var folkpartister, (nu Liberaler), pådrivande. Förr fick S stöd av LO och de borgerliga partierna av företag. S framhöll gärna att de fick stöd av löntagarna och motståndarna av direktörerna. När partistödet infördes kunde partier tacka nej till stöd från juridiska personer (företag). I länder utan partistöd finns problemet att stora bidragsgivare lättare kan påverka partiers politik.

Så det finns skäl för partistöd från skattebetalarna. Men i stället blev partierna nästan helt skattebetalarberoende, förutom S, med lotteriverksamhet och fortsatt får stöd av LO, och C, som fick mycket bra betalt för sina tidningar av bland andra VLT:s tidigare och nuvarande ägare.

Det gör att medlemmar och egna insamlingar betyder mindre för partierna. De klarar sig ändå med hjälp av partistödet. Annars gäller numera arbetslinjen, bidragsberoende ska motverkas. Det borde även gälla partierna, de har blivit väl skattebetalarberoende.

Annars gäller numera arbetslinjen, bidragsberoende ska motverkas. Det borde även gälla partierna.

Mer läsning

Annons