Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Dags att låta normaltid vara det normala

Annons

Vore fel med fel tid hela året

Kan EU slopa sommartiden?Foto: Marcus Ericsson

Normalt brukar det bli diskussion om sommartiden när klockan flyttas på vår och höst. Är det verkligen rimligt att flytta klockan och ge omställningsproblem för en hel del människor och djur?

Sedan brukar det bli tyst till nästa gång, i synnerhet eftersom sommartiden är ett beslut av EU som medlemsländerna måste följa.

Den här gången har frågan lyfts redan innan vi i slutet av mars övergår från normaltid till sommartid. I Finland har ett medborgarinitiativ krävt att sommartiden skrotas, och politikerna har lovat att lyfta frågan i EU. Det finns en kritik mot sommartiden i flera EU-länder, och snart ska EU-parlamentet rösta om frågan.

Egentligen vore det bättre om länderna fick besluta själva. Men nu är det EU som bestämmer, och då är det bra att den trassliga tidsomställningen tas upp där. Svenska regeringen har uttalat sig försiktigt, men verkar luta åt att ha sommartid hela året och slopa "vintertiden".

Redan ordvalet är ett sätt att dölja vad det handlar om. För "vintertid" är normaltid, det vill säga den tid som i stort, om än med vissa undantag, enligt solen gäller i den aktuella tidszonen.

Det går 24 timmar på dygnet. Då är det logiskt att solen står som högst klockan tolv och som lägst vid midnatt. Men med sommartid står solen som högst klockan 13 och som lägst klockan ett på natten.

Det är bakvänt och manipulativt. Överheten vill få oss att tro att klockan är något annat än den är enligt solen.

Det är bakvänt och manipulativt. Överheten vill få oss att tro att klockan är något annat än den är enligt solen.

Argumenten för sommartid handlar om att utnyttja dygnets ljusa timmar bättre. Men då vore det bättre att säga som det är.

Nu flyttas en normal arbetsdag på åtta till fem genom sommartiden i realiteten till sju till fyra, men det döljs genom att det är klockan som flyttas. Vi kan som individer själva välja att gå upp tidigare på sommaren när det är ljust, det är inget staten ska behöva tvinga alla.

Dessutom kanske det inte går att lura den biologiska klockan. De som redan har svårt att gå upp tidigt får det än besvärligare när de förväntas gå upp ännu en timme tidigare hela året.

Dessutom kanske det inte går att lura den biologiska klockan. De som redan har svårt att gå upp tidigt får det än besvärligare när de förväntas gå upp ännu en timme tidigare hela året.

Spanien har sedan Francotiden samma tid som vi, fast landet ligger söder om Storbritannien, och borde ligga i nästa tidszon. Spanien har således "sommartid" året runt och "dubbel sommartid", när vi alla har sommartid. Det har lett till att spanjorer enligt en artikel i Guardian sover mindre än andra européer, de lägger sig senare, men tvingas ändå av klockan att gå upp tidigt.

Det är en effekt av den felaktiga tidszonen, kvällarna blir enligt klockan längre och varmare, vilket gör att fler stannar uppe längre. Så kan det över tid också bli i Sverige och andra länder om det blir sommartid året runt.

En fördel med sommartid sägs vara energibesparing. Den har dock visat sig vara högst marginell, och fler kan komma att installera luftkonditionering för att kunna somna i tid enligt klockan. Särskilt om klimatförändringar ger fler varma kvällar. För klockan elva på kvällen med sommartid är ju egentligen klockan tio, och då kan det under sommarhalvåret vara för varmt för att somna.

Det låter frestande att utnyttja ljuset, och därför finns svenska politiker som, fasta i den sociala ingenjörskonsten, återkommer med krav på ständig sommartid. Men argumenten mot är starkare. Låt normaltid vara det normala.

Läs mer:

Här är historien bakom sommartid

Dags att ställa om klockan - sommartiden är kommen

Mer läsning

Annons