Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Höger-vänsterskalan håller än

När SD förlorar röster stärks Alliansen

Annons

Moderaterna under Ulf Kristersson vinner väljare från flera håll.

Den nya moderatledaren Ulf Kristersson har fått en flygande start med stigande opinionssiffror. Och flera "förståsigpåare" har haft fel.

Det framhölls att partiledarskiften sällan får ett snabbt genomslag i opinionen. Så kan det vara, men inte den här gången. Efter partiledarskiftet har Moderaterna tydligt gått framåt.

Den så kallade GAL-TAN-skalan, där gröna, alternativa och liberala står mot traditionella, auktoritära och nationalistiska dyker ofta upp i analyser som ett allt viktigare alternativ till höger-vänsterskalan.

Den skulle göra Moderaternas kombination av liberalism och konservatism omöjlig. De hade förlorat både till invandringsliberala Centern och auktoritära och invandringskritiska Sverigedemokraterna. De skulle inte kunna vinna tillbaka väljare från båda.

Enligt opinionsmätningarna är det dock just vad som har hänt. Moderaterna har gått framåt, medan både Centerpartiet och Sverigedemokraterna har tappat stöd. Så höger-vänsterskalan tycks hålla än.

Moderaterna har gjort ett huvudnummer av att arbeta inom alliansen och vara ett alternativ till dagens rödgröna regering. De har också tidigare fått kritik för att den hårdare invandringspolitiken och signaler, om än oklara, om öppningar mot Sverigedemokraterna inte har lockat över några SD-väljare.

Nu ser just det ut att hända, SD går bakåt och M framåt.

Det har fler än Moderaterna anledning att glädjas åt. Sverigedemokraternas höga väljarstöd har gjort partiet kaxigare med krav på att få påverka regeringsbildandet.

Med ett mindre SD bör Alliansens möjligheter att bli större än de rödgröna och att få bilda regering öka. Centern och Liberalerna, de mest SD-kritiska allianspartierna, har faktiskt särskild anledning att vara nöjda om Moderaterna vinner SD-väljare.

Det finns förvisso mycket som ändå talar för ett struligt läge efter valet. Men Moderaternas uppgång har förbättrat Alliansens möjligheter att få bilda regering.

Läs mer: Ledare: Svend Dahl/LNB: Så kan Ulf Kristersson vända Moderaterna

Ledare: Moderaterna får en ny ton med Ulf Kristersson

Mer läsning

Annons