Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Irland har blivit ett "vanligt" land

Annons

Historiska konflikter gav katolska kyrkan inflytande

Irlands premiärminister Leo Varadkar röstar om att ta bort abortförbundet i det formellt tvåspråkiga landet.Foto: AP/TT

Det var glädjande att en så stor majoritet i Republiken Irland röstade för att ta bort abortförbudet i grundlagen. När lagstiftningen ändras kommer Irland antagligen att vara ett ganska normalt EU-land i synen på abort. I genomsnitt lite hårdare regler i katolskt dominerade länder, men i praktiken avgör kvinnan själv de första veckorna under graviditeten.

Av de större EU-länderna hade Irland innan folkomröstningen tillsammans med Polen de hårdaste reglerna. Varför fick katolska kyrkans abortmotstånd så stort genomslag i just de länderna?

En gemensam nämnare är historien. Under den långa och komplicerade kampen på Irland för självständighet från Storbritannien var den katolska religionen, även om det fanns en och annan protestantisk anhängare av självständighet, en viktig del av irländsk nationalism.

Under den långa och komplicerade kampen på Irland för självständighet från Storbritannien var den katolska religionen, även om det fanns en och annan protestantisk anhängare av självständighet, en viktig del av irländsk nationalism.

I Polen var katolska kyrkan en tydlig motvikt till makten under den kommunistiska diktaturen efter andra världskriget. Det tycks ha fått till följd att väljare och styrande i de här länderna har tagit större hänsyn till kyrkans åsikter om sådant som rätt till abort.

När Storbritannien efter en motion av liberalen David Steel 1967 införde rätt till abort behölls förbuden i Republiken Irland och i det på många områden självstyrande brittiska Nordirland. Men då irländare på hela ön även efter självständigheten har haft medborgerliga rättigheter i Storbritannien kunde irländska kvinnor göra abort i England, Skottland eller Wales

Kampen mot Storbritannien och frågan om Nordirland ska uppgå i ett enat Irland har även givit ett eget partisystem. I många europeiska länder har tidigare stora socialdemokratiska partier tappat mark. Men på Republiken Irland har Socialdemokraterna alltid varit små.

De två största partierna har sina rötter i de som var för eller emot avtalet 1921-22 med Storbritannien. I Nordirland är huvudskiljelinjen den mellan unionister (bevara banden med Storbritannien) och nationalister, (enat Irland). Republiken Irland är tvåspråkigt, trots att få talar iriska. Irland har därför länge varit "udda" jämfört med andra länder både politiskt och socialt.

Irland har därför länge varit "udda" jämfört med andra länder både politiskt och socialt.

Nu är Irland snabbt på väg att ändras. EU-medlemskapet bidrog till att minska beroendet av Storbritannien, avtalet om fred på Nordirland minskade historiska motsättningar. Avslöjanden om övergrepp har minskat katolska kyrkans inflytande. Tidigare blev det ja i en folkomröstning till samkönade äktenskap, nu togs abortförbudet i grundlagen bort.

Frågan är nu om abortförbudet på Nordirland består ett tag till. Vågar den brittiska regeringen driva igenom en ändring eller en folkomröstning när utträdet ur EU redan har skapat nya motsättningar om och på Nordirland?

Republiken Irland lär i varje fall inte återgå till det gamla. Mer modernt och mindre historiska vingslag är välkomna om än senkomna förändringar.

Mer modernt och mindre historiska vingslag är välkomna om än senkomna förändringar.

Mer läsning

Annons