Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Jonas Sjöstedt (V) var hal som en ål

Annons

Sverige har blivit Vänsterpartiets favoritland

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt vet vad han röstar på.Foto: TT

Det har sett bra ut för Vänsterpartiet i opinionsmätningarna. I SVT:s partiledarintervju var Jonas Sjöstedt snabb med att vara för det bra och mot det dåliga. Han presenterade en mängd reformer och utgiftsökningar som viktiga segrar för Vänsterpartiet i budgetförhandlingarna med regeringen.

Men när utfrågarna undrade hur de ekonomiska klyftorna ändå kunde öka när Vänsterpartiet hade sådant inflytande var det helt och hållet Socialdemokraternas fel. Partierna stod alla bakom hela budgeten, men det låtsas inte Sjöstedt om.

Det är ett gott exempel på hur bekvämt Vänsterpartiet har haft det den här mandatperioden. Det har kunnat påverka utan att fullt ut ta ansvar.

Vänsterpartiet vill höja flera skatter på företagande och ta bort rutavdraget. Men Sjöstedt trodde inte det skulle påverka företagande och arbetstillfällen särskilt mycket. Kanske inte så konstigt att partiet inte värnar privat sysselsättning, för Vänsterpartiet vill enligt partiprogrammet inte ha något privat ägande av annat än små företag.

Kanske inte så konstigt att partiet inte värnar privat sysselsättning, för Vänsterpartiet vill enligt partiprogrammet inte ha något privat ägande av annat än små företag.

Här hade Sjöstedt svårt att bli konkret om vilka som egentligen skulle äga andra företag än de riktigt små. Det var också svårt att svara på frågan om det fanns något land som var Vänsterpartiets föredöme. Det finns ju gott om floppar, allt från långvarig beundran av Sovjet och Stalin till Venezuela, det senaste haveriet för en socialistisk regim.

Nu visade det sig att världens bästa land för Vänsterpartiet enligt Sjöstedt var Sverige, och det för att det har gjorts pragmatiskt och steg för steg. Bästa sättet att förändra världen enligt Sjöstedt.

Hm.. Vänsterpartiet bröt sig ur Socialdemokraterna 1917, ett år V ännu firar, just för att det var emot Socialdemokraternas pragmatiska och reformistiska (steg för steg) sätt att ändra samhället. Det var revolution och snabba förändringar som gällde.

Svenska samhället stod inte högt i kurs. I partiprogrammet under 1970- och 80-talet stod att "Sverige är en liten men hungrig imperialistisk stat". Så om Sverige har blivit så bra beror det bland annat på att SKP/VPK/V har haft ett marginellt inflytande.

Svenska samhället stod inte högt i kurs. I partiprogrammet under 1970- och 80-talet stod att "Sverige är en liten men hungrig imperialistisk stat".

Anmäl text- och faktafel

Annons