Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Liberala Venstre i samma regering som högerpopulister

Annons

En liberal Norgehistoria

Partiledarna Siv Jensen (Fremskrittspartiet), Erna Solberg (Höyre) and Trine Skei Grande (Liberala Venstre) på presskonferens om den nya norska trepartiregeringen.Lise Aserud/AP

Socialliberala Venstre har gått in i den norska regeringen tillsammans med konservativa Höyre och högerpopulistiska Fremskrittspartiet. En påminnelse om att svensk och norsk politik, liksom Venstre och Liberalerna, trots många likheter kan vara olika.

Det brukar med rätta påpekas att Fremskrittspartiet inte har samma högerextrema och rasistiska rötter som Sverigedemokraterna. Men det har ändå funnits ett motstånd mot att ge Fremskrittspartiet, med dess stundtals grova retorik mot invandring och ekonomiska överbud, regeringsansvar. Venstre stod före valet utanför den "blåblå" regeringen med Höyre och Fremskrittspartiet, men var ett stödparti utanför. Men nu ska partiet vara med i samma regering som Fremskrittspartiet.

Det finns fördelar för små partier att vara med i regeringen. Venstre har fått in saker i regeringsförklaringen det egentligen inte finns majoritet för i stortinget, som stopp för oljeutvinning utanför Nordnorge och avveckling av pälsdjursuppfödning. (Venstre är mer grönt än Liberalerna.) Det skulle partiet aldrig ha uppnått utanför regeringen. Fremskrittspartiets populism har också slipats av under de tidigare fyra åren i regering med Höyre.

Regeringsdeltagande ger möjlighet att få gehör för hjärtefrågor det inte finns majoritet i parlamentet eller bland väljarna för. Det kan också i Sverige locka små partier att sitta med i regeringen.

Men det innebär kompromisser, där andra också får igenom sina krav. I Norge har Venstre fått fler kvotflyktingar, Fremskrittspartiet hårdare regler för anhöriginvandring och burkaförbud i förskolor och i "undervisningssituationer". Samt lägre kommunal fastighetsskatt (Fremskrittspartiet).

Det kan vara svårt (fråga Miljöpartiet) för små partier att hämta hem förhandlingsframgångar i form av ökat väljarstöd. Den norska regeringen har inte heller efter Venstres inträde egen majoritet, vilket gör att genomslaget för Venstre kan bli mindre än det nu verkar.

Venstre klarade med knapp nöd spärrgränsen på 4 procent i förra valet. Att då gå in i en minoritetsregering med högerpopulister är minst sagt riskabelt.

Läs mer: Borgerlig valseger i norska valet

Mer läsning

Annons