Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Mobilförbud krockar med det fria skolvalet

Annons

Friskolor bör få välja själva

Bör mobiler förbjudas i klassrummen?Foto: Jessica Gow/TT

Liberalerna är tydliga med att stå upp för kunskap, ordning och reda i skolan. Det senaste är kravet att lagstifta om att förbjuda mobiltelefoner i klassrummen.

Samtidigt är partiet en tydlig amhängare av dagens valfrihet, där föräldrar och elever kan välja mellan kommunala, privata och idéburna skolor. En skola kan redan i dag förbjuda mobiler både på lektioner och på raster. Flera skolor, som Internationella Engelska skolan, är redan "mobilfria".

Vore jag rektor skulle jag nog införa mobilförbud i klassrummen. En av mina döttrar har gått på "mobilfria" Engelska skolan.

Frågan är dock om det krävs ett absolut förbud i alla skolor.

Frågan är dock om det krävs ett absolut förbud i alla skolor. Ett förbud eller reglering vore mer motiverad i det tidigare skolsystemet, där eleverna i huvudsak var hänvisade till den skola som ligger närmast bostaden.

Även i den modellen är det för all del viktigt att ge utrymme för egna beslut hos rektorer och lärare. Men där är skälen starkare att ha fler regler som gäller överallt. Föräldrar och elever väljer inte skola, då finns goda skäl för att centralt reglera sådant som mobilanvändande.

Poängen med rätten att få välja är däremot att skolor ska locka elever med olika sätt att bedriva undervisning. En del elever kanske passar bäst i en "pluggskola" med tuffa regler, andra kan föredra mer grupparbete och egen studieplanering. Om skolorna hindras från att vara olika försvinner en stor del av poängen med valfriheten, som också har nackdelar som längre resor, risk för betygsinflation och alltför krävande kunder/föräldrar.

Om skolorna hindras från att vara olika försvinner en stor del av poängen med valfriheten, som också har nackdelar som längre resor, risk för betygsinflation och alltför krävande kunder/föräldrar.

Med dagens valfrihetsmodell verkar det klåfingrigt med ett allmänt mobilförbud, medan ett förbud vore lättare att motivera i ett skolsystem där närhetsprincipen gäller fullt ut för eleverna. Liberalerna, som värnar friskolorna, har ett krav som passar bättre i en skolmodell med mindre utrymme för att välja skola och för privata aktörer. Det är inte riktigt konsekvent.

Läs mer:

Insändare: Förbjud elever att ha mobiler i skolan

Ledare: Chock att enkla regler saknas i skolor

Här är grundskolan med totalt mobilförbud

Mer läsning

Annons