Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Nu vill alla stärka försvaret

Riktningen är klar, frågan är hur snabbt och hur mycket

Annons

Försvaret kommer att stärks, men hur mycket och hur snabbt?

Fempartiuppgörelsen om försvaret handlade inte om så mycket pengar. 500 miljoner kronor räcker inte långt jämfört med vad som krävs.

Men de kommer redan i år och regeringen ska lägga in dem i vårbudgeten. Det visade att de fem partierna var beredda att snabbt komma överens om att täppa till de största hålen.

Det är viktigt att Gotland får luftvärn. I efterhand är det mycket i den svenska nedrustningen som är svårt att förstå. Men det mest obegripliga är ändå att Gotland med sitt strategiska läge närmast lämnades vind för våg.

Liberalerna och Sverigedemokraterna står, liksom Vänsterpartiet vid sidan av uppgörelsen. L och SD vill fördubbla försvarsanslagen på runt tio år, och ligger ännu långt över de andra partierna.

Liberalerna vill till och med 2020 stärka försvaret med 28 miljarder kronor, vida mer än det tidigare "försvarspartiet" Moderaternas förslag på 8,5 miljarder.

Det lär bli nya förhandlingar om de akuta behoven de närmaste åren, och sedan ska partierna försöka enas i Försvarsberedningen om tiden efter 2020. Riktningen är dock klar.Försvaret, både det civila och det militära, kommer att få mer pengar. Så här skriver Socialdemokraternas partistyrelse i S-kongresshandlingarna:

"Att bygga upp försvarsförmåga tar lång tid och mycket återstår för att Sverige ska kunna ha en tillräcklig försvarsförmåga. Partistyrelsen anser att en förändring av försvarspolitiken som skett har varit nödvändig och att den inriktningen måste fortsätta."

Allt annat än att kraftigt stärka försvaret vore oansvarigt. Säkerhetsläget har försämrats och USA kräver att andra Natoländer ska satsa 2 procent av BNP på försvaret. Sverige behöver, vare sig vi går med Nato eller inte, följa efter. Två procent av BNP skulle innebära den fördubbling L och SD kräver.

Det är bra att Liberalerna agerar "bråkstake" och ställer långtgående krav. Det kan påskynda den nödvändiga upprustningen.

Men samtidigt gäller att alla partier inte kan agera så. Några måste vara med i den praktiska politiken och kompromissa.

Läs också: Värnplikt räcker inte

Mer läsning

Annons