Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Rätt att Liberalerna lämnar flygplatsstyrelsen

Får S i Västerås hoppas på stoppad flygskatt?

Annons

Nya politiska turer kring Västerås flygplats

Behövs kommunala bolag? Går det att sitta i en bolagsstyrelse på politiska mandat? Som förtroendevald gäller det att agera utifrån det egna partiets ideologi och prioriteringar. Men som ledamot i en bolagsstyrelse gäller att i första hand vara lojal mot bolaget.

I normala fall, som för hamnar, energibolag eller bostadsföretag kan detta hjälpligt klaras. Men när politiska åsiktsskillnader är tydliga framträder problemen. Västerås flygplats har länge varit en politisk stridsfråga, och inga andra i regionen har varit intresserade av att vara med och bidra till flygplatsens underskott.

Vänsterpartiet vill lägga ned flygplatsen, Liberalerna kräver fler åtgärder för att minska underskottet, det vill säga vad vi skattebetalare skjuter till. Miljöpartiet ville också lägga ned, men gick som del i Styrkvartetten (S+MP+C+KD) med på att vara med och satsa den här mandatperioden. För nästa mandatperiod har MP redan fått kalla fötter.

Liberalernas tidigare ledamot Kristina Grönwalls Bengtsson avgick i höstas då hon kände sig mer lojal mot styrelsen än mot partiets mer kritiska linje. Liberalerna satte då in de utåtriktade och erfarna politikerna Jesper Brandberg och Bengt-Åke Nilsson. Men efter bara några månader har de beslutat att lämna flygplatsstyrelsen. Det verkar vara ett rimligt beslut.

Det blir svårt att vara så tydligt kritisk mot hur styrelsen bedriver sitt arbete och samtidigt stanna kvar. Då är det bättre att lämna och driva opposition utifrån.

Styrelsen får kritik för ett nytt femårskontrakt med Ryanair. Nu tänker regeringen föreslå flygskatt, något bland andra Rynair är kraftigt emot. En skatt kunde hota regionala flygplatser. I Styrkvartetten är C och KD emot, MP är drivande i regeringen för skatten och lokalt åter skeptiska till flygplatsstödet.

Socialdemokraterna står lokalt lojalt bakom regeringens flygskatteförslag, men kanske de bör i smyg hoppas att riksdagsmajoriteten finner en väg att stoppa det.

Mer läsning

Annons