Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Rätt att träffa Ryssland och vara oenig

Svårt att ignorera stor granne

Annons

Vilka relationer ska Sverige ha med Ryssland?

Sveriges och Rysslands utrikesministrar har haft ett möte. Det borde inte vara en stor nyhet, men var det.

Orsaken är de nedfrusna förbindelserna sedan den ryska aggressionen mot Ukraina, där Krim olagligt har ockuperats. Sedan finns det också en hel del annat att kritisera Ryssland för, som att oppositionen hålls kort, cyberattacker, falska nyheter och att organisationer som får stöd och samarbetar med utländska grupper kallas utländska agenter.

Sverige har haft ett högre tonläge mot Ryssland än de flesta andra demokratier.

Sverige har tillhört de länder inom EU som har haft det mest frostigt med Ryssland. Finlands president har till exempel hela tiden fortsatt att träffa ryska ledare.

Det var rätt och självklart att utrikesminister Margot Wallström (S) höll fast vid kritiken av Rysslands agerande i Ukraina och fortsatt stöder sanktionerna mot Ryssland. Strävan efter bättre kontakter får inte leda till undergivenhet.

Men det går inte heller att tänka bort ett så stort grannland. Trots Ryssland agerande är det rimligt att ha korrekta relationer, liknande de andra demokratier har. Därför bör Sverige och Ryssland ha fortsatta bilaterala samtal och söka samarbete inom andra områden, som mänskliga kontakter och utbyten.

Sveriges läge är också mer utsatt. USA:s tidigare president Theodore Roosevelt har citerats. Han sa "tala mjukt, men ha en stor påk". Sverige har snarare talat högt, men utan påk (nedrustat försvar).

USA:s president Donald Trump tillhör inte direkt Sveriges bästa vänner, Storbritannien lämnar EU, i Frankrike vill flera presidentkandidater förbättra relationerna med Ryssland och i Tyskland går det inför valet bättre för de mer Rysslandsorienterade Socialdemokraterna.

Så Sverige behöver skaffa en påk (rusta upp försvaret) och anpassa tonläget till påkens storlek.

Mer läsning

Annons