Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Säkert kort gäller i Finland

Annons

President Sauli Niinistö omvald med stor majoritet

Sauli Niinistö sitter kvar som president i Finland sex år till.Foto:  Jussi Nukari/AP

Presidentvalet i Finland gick som opinionsmätningarna hade spått. President Sauli Niinistö fick 62,7 procent av rösterna och vann därmed redan i första omgången. Får någon kandidat minst 50 procent av rösterna behövs ingen valomgång mellan de två kandidater som har fått mest röster.

Det var i hög grad ett personval. Socialdemokraternas och Centerpartiets kandidater fick båda mindre än 5 procent av rösterna. Svenska folkpartiets Nils Torvalds var den enda kandidaten som förespråkade Natomedlemskap, och hoppades få stöd också från Natovänner med finska som modersmål. Det gick inte alls, Torvalds fick bara 1,5 procent.

De grönas kandidat Pekka Haavisto gick vidare till andra omgången i förra presidentvalet. Även den här gången blev han klar tvåa, men med mindre stöd än för sex år sedan.

Haavisto fick 12,4 procent, ungefär samma stöd som De gröna har i opinionsmätningarna. Han fick 25 procent i Helsingfors. De finländska Gröna har fått det genombrott i huvudstaden Miljöpartiet i Sverige drömde om, i varje fall innan partiet gick in i regeringen.

Valdeltagandet var runt 70 procent, bra då presidenten har fått mindre makt. De andra kandidaterna hade det inte lätt. Presidenten har inflytande över utrikespolitiken, men utöver Torvalds var de andra i stort eniga med Niinistö. I inrikespolitiken bestämmer regeringen, så de frågorna var svåra att lyfta i presidentvalet. Niinistö anses ha skött sitt ämbete bra.

Inte så konstigt då att Niinistö blev omvald med så massiv majoritet. Och det var ett tryggt val också för Sverige, president Niinistö värnar nordiskt samarbete och nära relationer till Sverige.

Noterbart för svensk del var också utrikesminister Timo Soinis, tidigare ledare för Sannfinländarna, artikel på DN Debatt i helgen. Soini lyfte fram Finland och Sveriges gemensamma historia, hyllade det nära samarbetet om försvarspolitiken, tog upp sitt nära samarbete med utrikesminister Margot Wallström (S) och betonade Finlands kraftiga förankring i den nordiska gemenskapen. Glädjande, men den nordiska förankringen underlättas av att värna svenska språkets ställning i Finland, och där har Sannfinländarna, under Soinis ledning och efter hans brytning med partiet, snarast stått för motsatt linje.

Mer läsning

Annons