Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Skatteverket trasslar

Annons

Fel att försvåra för pappersdeklaranter

Inga servicebrevlådor hos Skatteverket.Foto: Magnus Westberg

I år gick det inte att som förr lämna in deklarationen i ett brevinkast. Det ledde till upprörda insändare från deklaranter, vilka möttes av en plomberad brevlåda och besked att de måste gå till ett servicekontor med begränsade öppettider .

Nu var beslutet inte nytt. Det fattades redan förra våren och gäller Skatteverket, Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten.

Så brukar det gå till att fatta beslut i skymundan. Det blir ingen stor nyhet då, och när människor sedan reagerar är det för sent.

Så brukar det gå till att fatta beslut i skymundan. Det blir ingen stor nyhet då, och när människor sedan reagerar är det för sent.

Nu säger Skatteverket att beslutet fattades av säkerhetsskäl, det vill säga på grund av risken för sabotage eller skadegörelse.

Men så lät det inte förra våren. Då sa Maria Sköld, verksamhetsutvecklare på Skatteverket till Radio Västmanland att den digitala utvecklingen går ju jättefort och till slut blev det väldigt lite brev kvar i brevlådorna, därför fattade vi det här beslutet.

Inget av skälen låter särskilt övertygande. Brevinkasten har fungerat i många år utan att det har blivit några stora säkerhetsproblem. De borde väl dessutom minska när färre deklarerar på papper. Det borde även bli lättare att upprätthålla servicen med brevinkast om de inte behöver tömmas lika ofta på grund av färre brev.

Så i praktiken verkar det handla om att det blir lättare för myndigheten ju fler som nätdeklarerar. Då gäller det att göra det besvärligt och krångligt att lämna in den utsända pappersdeklarationen.

Så i praktiken verkar det handla om att det blir lättare för myndigheten ju fler som nätdeklarerar.

Men här handlar det inte om något vi väljer att göra. Det är en skyldighet att deklarera och då bör myndigheten ge bästa möjliga service åt alla oavsett hur de väljer att fylla i blanketten och godkänna deklarationen.

Det är en sak att uppmuntra nätdeklaration genom att sända ut återbäringen tidigare. Men eftersom de som vet med sig att de får restskatt inte tjänar något på den ordningen tycks Skatteverket inte nöja sig med morot, utan tar också till "piskan" mot dem som väljer att deklarera på papper. Då går överhetens önskan att styra för långt.

tycks Skatteverket inte nöja sig med morot, utan tar också till "piskan" mot dem som väljer att deklarera på papper. Då går överhetens önskan att styra för långt.

Mer läsning

Annons