Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Små kommuner som Surahammar kan gott minska sina fullmäktige

Annons

Vad är lagom många politiker?

Kommunfullmäktige krymper i Surahammar.Foto: VLT:s arkiv

Surahammar har nyligen beslutat att minska antalet fullmäktigeledamöter från 39 till 31. Kungsör ska också gå från 39 till 31, medan Arbogas politiker sade nej till ett tjänstemannaförslag om att bli färre i fullmäktige.

Surahammars politiker låter ganska uppgivna och tycker sig inte ha något val. Engagemanget och medlemmarna i de politiska partierna räcker helt enkelt inte till för att fylla alla platser. Det har också funnits idéer om att "stänga butiken" och låta Surahammar gå upp i Västerås.

Det låter sorgligt. Idealet är att de förtroendevalda ska representera väljarnas åsikter och vara lätta att nå för väljarna. Misstro mot partier och politiker kan höra samman med att färre i dag i det dagliga livet själva känner eller träffar politiskt aktiva personer.

Misstro mot partier och politiker kan höra samman med att färre i dag i det dagliga livet själva känner eller träffar politiskt aktiva personer.

Men det gäller också att det finns tillräckligt aktiva och kompetenta medlemmar i partierna. Tomma stolar eller politiker som visar sig "prata i nattmössan" kan snarare bidra till misstro mot hur Sverige styrs och hur det allmänt står till med politikers kompetens.

Många mindre kommuner, särskilt om de har många äldre och få som flyttar dit, har svårt att klara sig på egen hand. Mer samarbete med grannar eller sammanslagningar kan bli nödvändiga. Därutöver lär det också krävas större statsbidrag eller ännu högre skatter.

Mot den bakgrunden kan det vara rimligt att mindre kommuner minskar antalet ledamöter i fullmäktige. Visserligen kan det gå ut över små partier, men de partiskiljande frågorna är sällan särskilt tydliga i mindre kommuner. Mycket styrs av statliga regler. Däremot är det bra om det fortsatt finns gott om nämndplatser.

Det blir också fortsatt mycket fler fullmäktigeledamöter per invånare i mindre kommuner.

Det blir också fortsatt mycket fler fullmäktigeledamöter per invånare i mindre kommuner. Surahammar får 31 platser för 10 000 invånare och Kungsör 31 platser för 8600 invånare. Hallstahammar behåller 45 för 16 000 invånare. Västerås har 61 platser för 150 000 invånare. Regionen (landstinget) har 77 platser för 270 000 invånare.

Det går då 322 invånare per fullmäktigeledamot i Surahammar, 356 i Hallstahammar, 278 i Kungsör och 2460 i Västerås. Så sannolikheten att träffa och känna någon som sitter i fullmäktige förblir mycket större i små kommuner.

Läs mer:

Debatt: C: Nej till att minska antalet förtroendevalda i Kungsör

Arbogas fullmäktige kan bli mindre

Annons