Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Sverigedemokraterna höjer valdeltagandet.

Artikel 10 av 12
Kyrkovalet 2017
Visa alla artiklar

Annons

Kyrkomötets ordförande Karin Perers ger fakta om valresultatet i kyrkovalet under en pressträff iStockholm.Foto: Claudio Bresciani / TT kod 10090

Det finns i alla fall en tydlig effekt av Sverigedemokraternas intåg i svensk politik. Valdeltagandet blir högre.

Det gäller i de nationella valen och även i kyrkovalet. I de vanliga valen, där valdeltagandet redan är högt, har SD nog gynnats av att fler röstar. Partiet har lockat väljare som tidigare inte kände sig representerade i politiken.

I kyrkovalet ökade valdeltagandet kraftigt, om än från en lång nivå på drygt 10 procent. Ännu är inte poströsterna räknade, så det slutliga resultatet dröjer. Så kanske blir det 20 procent som röstade. Men tendensen är klar.

Egentligen borde de politiska partierna inte styra en från staten skild kyrka. Men majoriteten av dem som röstar tycker inte så. De partipolitiskt obundna grupperna får liksom tidigare runt en fjärdedel av rösterna, partierna eller med partierna i praktiken förbundna grupper dominerar fortsatt.

Resultaten för partierna påminner, trots att färre röstar, om opinionsundersökningarna. S ligger stilla, C, V och SD ökar, medan M, MP och L går tillbaka.

SD har dock med knappt 10 procent betydligt svagare stöd än i förra valet och i opinionsmätningarna. Här ser det ökande valdeltagandet ut att ha slagit åt två håll. SD har mobiliserat väljare, men mindre än i de allmänna valen. Många andra ser å andra sidan ut ha röstat för första gången för att stoppa partiet.

SD representerar en hel del medlemmar i Svenska kyrkan. Så det är rimligt att partiet är representerat, så länge partipolitiseringen består. Men det är också viktigt att SD förblir långt från att ta makten i Svenska kyrkan. Annars skulle Kyrkan bli smal och nationalistisk.

Valet i stiftet gick ungefär som i resten av landet. Där SD ställde upp fick partiet 8-11procent, mest i Surahammar.

Men i länets församlingar ser lokala faktorer ut att ha spelat stor roll. I några kommuner går S framåt, i andra tillbaka. Detsamma gäller Centern och partipolitiskt obundna grupper.

Det talar för att kyrkovalet främst bör avgöras lokalt. Där styr rikspolitiken mindre, kännedomen om de lokala kandidaterna och vad som hände förra mandatperioden mer.​

Läs också: Oklart om makten efter kyrkovalet

Alla artiklar i
Kyrkovalet 2017
Annons