Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Tågen tar för lång tid till Oslo

Närmare till Norge och bättre för pendlare

Annons

Snabbtågen Stockholm-Oslo är inte så snabba.  Upprustning av järnvägen krävs.

Som framgått på nyhetsplats har Trafikverket planer på snabbtåg till Oslo. Det handlar om att förbättra järnvägen. För SJ kör redan sedan en tid snabbtåg mellan Stockholm och Oslo.

De tar dock knappt fem timmar, oftast mer. Och går söder om Västmanland.

Det kan jämföras med restiden Stockholm-Göteborg på drygt 3 timmar och restiden Stockholm-Köpenhamn på drygt 5 timmar. Trots att avståndet mellan Stockholm och Oslo bara är något längre än mellan Stockholm och Göteborg.

Järnvägen till Norge är helt enkelt sämre, långa sträckor är det enkelspår. Det leder i sin tur till att fler flyger och att tågavgångarna är färre.

Norge är efter Tyskland Sveriges största handelspartner, kontakterna är omfattande och vi förstår varandras språk. Så visst finns goda skäl för att förbättra järnvägsförbindelserna. I Trafikverkets förslag skulle Oslotågen passera och kunna stanna i Västerås.

Målet är att få ned restiden Stockholm-Oslo till knappt tre timmar, och den blir förstås ännu kortare för den som stiger på senare.

Det handlar om utbyggnader och förbättringar på många håll. Utöver att förkorta restiden till Oslo betyder det fördelar för pendling. Den lokala trafiken skulle tjäna på dubbelspår väster om Kolbäck och dubbelspår vid Folkesta väster om Eskilstuna.

Sammantaget handlar det om stora investeringar och mycket pengar. Men dubbelspår och i något fall nya dragningar skulle underlätta för både passagerare och godstrafik.

Det här handlar om att förbättra dagens järnvägar, i stället för att som med de föreslagna höghastighetstågen bygga nya och dyra spår hela vägen. Det gäller att sådana angelägna vardagsinvesteringar för att korta restiden inte trängs undan av höghastighetsbanor. Det är en viktig invändning mot de storslagna planerna på helt nya spår.

Mer läsning

Annons