Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Till försvar för min stalinistiska gymnasielärare

Annons

Otäcka åsikter bör inte ge sparken

Stalin var ingen mysfarbror.Foto: AP

Det är bra att ifrågasätta extremistiska åsikter och betona demokrati. Likaså bör vi se upp med att ge extremistiska organisationer bidrag från det allmänna.

Men nu ifrågasätts det direkt eller indirekt om personer med otäcka åsikter ska få behålla sina jobb. DN har haft en artikelserie om lärare med extremistiska åsikter, och rektorer ställs till svars för varför de får vara kvar. Personer med extrema åsikter har hängts ut på sina håll, och frågor ställs om de borde få behålla sina arbeten.

Här gäller det att se upp. Det finns förstås säkerhetsklassade arbeten där personer med extrema åsikter eller kontakter med extrema organisationer är olämpliga.

Men för vanliga jobb borde det, vilket flera rektorer också har sagt, vara avgörande om åsikterna påverkar det dagliga arbetet. Den som sköter sitt jobb bör få behålla det, den som försöker pracka på elever sina åsikter eller låter sådant som betygsättning påverkas bör få sparken.

Jag tänker på min stalinistiske lärare under gymnasiet. Då var det andra tider och vänstervåg. Vänstern varnade för att staten skulle styra vilka som fick jobben, och antydde gärna att vänstermänniskor diskriminerades. I dag är det snarare ofta från vänster kraven om att sparka folk med obehagliga åsikter kommer, men då handlar det om åsikter och organisationer långt till höger.

I dag är det snarare ofta från vänster kraven om att sparka folk med obehagliga åsikter kommer, men då handlar det om åsikter och organisationer långt till höger.

Min svensklärare och klassföreståndare stödde SKP, före detta KFML (Kommunistiska förbundet marxistleninisterna). De var inga duvungar. SKP/KFML gillade Kina och Stalin, men någon gång minns jag att läraren även inför klassen lade ett gott ord om de kommunistiska öststaterna med hänvisning till att östtyskarna var så bra i idrott. "Det beror väl på att alla tränar för att kunna hoppa över (Berlin)muren", svarade en slagfärdig klasskamrat.

Nog var Stalin och Mao med miljoner liv på sina samveten långt från vår demokratiska värdegrund, för att tala nutidssvenska. Borde sådana diktaturanhängare verkligen få arbeta som lärare?

Det kunde finnas elever med rötter i Baltikum eller Östeuropa som hade släktingar som deporterats eller avrättats. Och de kunde med dagens synsätt förvisso känna sig kränkta och hotade.

Men jag tycker ändå det var rätt att stalinister fick arbeta så länge de skötte sina jobb. Vår lärare lät inte sin kommunistiska övertygelse påverka betygen eller hur olika elever behandlades.

Då fanns heller inte tillräckligt starka skäl för att av värdegrundsskäl avsluta anställningen. Och det som gäller diktaturkramare till vänster bör också gälla andra extremister.

Det som gäller diktaturkramare till vänster bör också gälla andra extremister. Det bör vara handlingen och inte åsikten som räknas.

Det bör vara handlingen och inte åsikten som räknas. Det är också bättre att stämma i ån och säga ifrån nu, annars finns risken att många med obehagliga åsikter förlorar eller får svårt att få jobb.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                      

Mer läsning

Annons