Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Varför inte lära av gamla misstag?

Annons

Poliskris ger urholkad tillit

Kan vi lita på att polisen klarar upp brotten? Foto: TT

Sverige har haft stor tillit, både mellan människor och för att myndigheter gör sitt jobb och inte låter sig mutas. Den är en viktig tillgång, både mänskligt och ekonomiskt.

Nu varnas det för att tilliten minskar. Ett mer blandat samhälle skulle kunna öka motsättningar mellan grupper och misstänksamheten mellan människor. Fler frågar likt den avgångne ordföranden för Svenskt näringsliv vad de egentligen får för skattepengarna.

Vid ett seminarium i Engelsbergs bruk nyligen, arrangerat av Johnsonstiftelsen, varnade flera talare för att krisen i polisen undergrävde tilliten. Vi är beredda att avstå från att själva ta till våld och överlåter som brottsoffer åt polis och domstolar att bestraffa brottslingar. Om statens våldsmonopol, som det har tagit tid att bygga upp, undergrävs blir det fler som vill skydda sig på egen hand.

Bo Wennström var starkt kritisk mot polisens omorganisation. Han menade att polisen fungerar sämre än före reformen. Den hade skapat uppgivenhet hos personalen och sämre utredningsresultat.

Organisationsförändringen följde också ett internationellt mönster. Det ska vara en platt organisation, med en myndighet och "allpoliser". Färre med särskild inriktning, som exempelvis trafikpoliser eller narkotikapoliser.

Liknande reformer skulle ha genomförts i Danmark och Nederländerna. Där fanns stora problem, men det hindrade inte oss att göra samma misstag.

Det fanns också en stor tidigare polisreform i Sverige. Fram till 1960-talet var polisen kommunal. 1965 blev polisen statlig, en stor förändring som gav många viktiga erfarenheter. Men enligt Torsten Elofsson togs inte heller dessa erfarenheter till vara när polisen blev en myndighet.

Tanken var att stärka både det centrala och det lokala. Men enligt Elofsson hade det på många håll blivit en svag lokal närvaro. Han ville därför införa kommunala poliser, som skulle ha en kortare utbildning än den nuvarande för poliser. De skulle ha mindre befogenheter än dagens poliser, men mer än de allt fler lokala ordningsvakterna. Det låter som en rimlig modell att öka den lokala polisnärvaron.

Kanske blir det bättre när omorganisationen har hunnit sätta sig. Men just nu ser det dystert ut.

Frågan är varför det är så svårt att lära av tidigare misstag? För dagen moderna organisationstrender slår igenom utan tillräcklig eftertanke.

Breda politiska uppgörelser har många fördelar, men bara när de är bra. Om de flesta enas om att göra ett stort misstag blir det desto svårare att korrigera. Minns ett samtal med dåvarande justitieminister Beatrice Ask (M) när hon besökte Västerås i Vasadalen inför valet 2014.

Kritiska frågor viftades bort, den nya polisorganisationen skulle bli så bra, så bra. Så visst har även allianspartierna ett stort ansvar för dagens problem.

Mer läsning

Annons