Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rödblått i EU efter valet?

Framgångar för EU-skeptiker till höger och vänster kan ge rödblått samarbete efter EU-valet

Annons
Attackerade Moderaterna. Social-demokraternas ledare Stefan Löfven menar att EU-valet som andra val handlar om höger och vänster. Foto: Margareta Andersson

I går var, som framgår på nyhetsplats, Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och toppkandidaten Marita Ulvskog på plats i Västerås. Budskapet inför EU-valet var att det för väljarna mest borde vara som andra val.

Moderaterna framställs som huvudmotståndaren och EU ska i 15 års ha styrts av högern. Resultatet är åtstramning, arbetslöshet och ökat stöd för högerextrema partier. Särskilt varnades det för nazister. Däremot var det ingen som varnade för Ryssland och Putin, nog ändå ett större hot mot EU.

Andra viktiga skiljelinjer handlar om arbetsvillkor och om miljön.

Moderaterna lyfter också fram höger och vänster. De menar att den inre marknaden kräver gemensamma och tydliga EU-regler, men att andra frågor avgörs bäst i medlemsländerna.

Kampen mellan social-demokrater och konservativa/kristdemokrater, där Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, handlar om vilken grupp som ska bli störst i EU-parlamentet. Den som vinner anser sig ha rätt att nominera nästa ordförande för EU-kommissionen.

Som så ofta är dock verkligheten mer komplicerad. Vare sig socialdemokrater eller kristdemokrater/konservativa är enligt opinionsmätningarna i närheten av egen majoritet.

Enligt den senaste sammanställningen av opinionsmätningar är kristdemokratiska konservativa PPE aningen större, med 29,4 procent mot 25,8. De senaste 15 åren har PPE varit störst, men saknat egen majoritet. Beslut i EU-parlamentet fattas därför ofta efter förhandlande och kompromissande. De två grupperna har redan röstat lika i två tredjedelar av omröstningarna.

De är eniga om att vilja ha ett starkare EU. De ledande kandidaterna från EU-parlamentet till kommissionsordförande vill alla gå längre med att stärka EU centralt än något svenskt parti, Folkpartiet möjligen undantaget.

Opinionsmätningarna tyder på framgångar för EU-skeptiker och missnöjespartier till höger och vänster. De kan få uppemot 30 procent av rösterna.

Ska de isoleras krävs att socialdemokrater och PPE snarare stärker samarbetet för att skapa majoriteter i omröstningarna. I det största EU-landet Tyskland styr socialdemokrater och kristdemokrater i en stor koalition. I andra EU-länder finns också breda regeringskoalitioner.

Det vore bättre för tydligheten om den stora striden verkligen stod mellan socialdemokrater och borgerliga i EU-parlamentet. Men en hel del tyder på att efter EU-valet blir det snarare mer rödblått samarbete för ett starkare EU.

Mer läsning

Annons