Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rökning dödar. Tydligare kan det inte sägas.

Trender kommer och går. Just nu tycks det, enligt Folkhälsoinstitutets utredare, vara trendigt att röka. Om det är så, så finns chansen att det blir otrendigt också. Ur folkhälsosynpunkt vore det önskvärt. Men det är tveksamt om den effekten uppnås genom förbud och statliga pekpinnar.

Annons
Upp i rök. De 69 miljoner som Folkhälsoinstitutet fått till tobaksprevention åren 2008-2010 har inte bidragit till att minska rökningen.foto: scanpix

Folkhälsoinstitutet (FHI) har under perioden 2008-2010 fått 69 miljoner kronor till sitt arbete för tobaksprevention. Dessa miljoner har tyvärr gjort mycket liten nytta. Som exempel kan nämnas att 43 procent av flickorna i tvåan på gymnasiet röker, jämfört med 38 procent för sex år sedan. Även bland pojkarna är det fler som röker i dag än för sex år sedan.

FHI verkar nu vilja ta i med hårdhandskarna mot rökarna, och vill se bland annat höjd tobaksskatt, totalt marknadsförings- och exponeringsförbud samt fler rökfria miljöer.

Säkert är kravet på fler rökfria miljöer sprunget ur den folkhälsomässiga succé som rökfritt på krogen har blivit. Men hur långt ska man egentligen gå, utan att det blir en ”hetsjakt på rökarna”, som många rökare själva har börjat kalla det?

När det kom på tal att införa rökförbud på krogen hördes högljudda protester från bland annat krögarna. Stundtals lät det som om de var övertygade om att hela restaurangnäringen skulle gå omkull om det blev förbjudet att röka på krogen. Krav på fler rökfria miljöer lär åtföljas av liknande protester och många rökare kommer att fajtas för sin rätt att bolma.

Det är lätt att förstå varför Folkhälsoinstitutet vill ta i med hårdhandskarna mot rökningen. Att främja god hälsa hos folket är ju FHI:s uppgift. Därför det synd att pekpinnar och förbud från staten snarare ofta får motsatt effekt. När man höjde tobaksskatten 1997, med syfte att få folk att röka mindre, ökade i stället cigarettsmugglingen. Det var helt klart ett streck i räkningen. Inte nog med att folk fortsatte att bolma – staten gick också miste om en del skatteinkomster.

Cecilia Birgersson, utredare på Folkhälsoinstitutet, kommenterar sin folkhälsopolitiska rapport för 2010 att det ”känns som att det har blivit lite trendigt att röka igen.”

Om det är så, så finns chansen att det blir otrendigt också. Ur folkhälsosynpunkt vore det önskvärt. Se på alkoholkonsumtionen bland de unga! Där har ju pendeln svängt och det är numera trendigt att inte dricka.

Det torde vara ganska enkelt att börjaröka. Den slutsatsen kan man dra när man ser ungdomar i nedre tonåren ute på stan som viftar med cigaretter. Men det torde också vara enkelt att sluta – enkelt i den bemärkelsen att det finns en uppsjö av hjälpmetoder, från nikotintuggummin till samtalsterapi och hypnos. Men ska man lyckas så måste man först vilja sluta och det är tveksamt om ett sådant beslut mognar fram för att staten talar om för att du måste.

Den där första cigaretten får man oftast av någon kompis eller så har man nallat en ur mammas eller pappas paket som ligger framme. Den är knappast resultatet av ett medvetet beslut att lägga grunden för en sämre hälsa. Nej, det är snarare en eftergift för nyfikenhet och resultatet och ungdomligt oförstånd. Men såvida inte den som börjar röka börjar innan han eller hon kan läsa så går det inte att undgå varningstexten som står på vartenda paket: Rökning dödar. Tydligare kan det inte sägas.

Mer läsning

Annons